Când apa devine periculoasă

Geberit MapressCuNiFe

Apa sărată poate coroda metale. Aliajele de cupru-nichel s-au dovedit de-a lungul multor ani a fi o soluţie în domeniul conductelor transportoare de apă sărată şi în cel al construcţiei de nave. Recunoscutul sistem standard de sertizare Geberit a fost disponibil în acest aliaj încă din 2002. Prin întreaga gamă Geberit MapressCuNiFe sudura devine de prisos, iar coroziunea sistemelor de conducte este prevenită eficient.


Fitingurile Geberit MapressCuNiFe sunt disponibile în dimensiuni de la 15 la 108 mm. Fitingurile şi ţevile din acest aliaj special se pot recunoaşte prin luciul lor de culoarea bronzului. Garnitura de etanşare neagră a fost aprobată pentru contactul cu apa sărată; în cazuri special – cum ar fi in combinaţie cu mediile ce conţin petrol – garnitura neagră de etanşare se înlocuieşte cu o garnitură albastră din FKM.

Ca în cazul tuturor sistemelor Geberit Mapress, un indicator de presare arată dacă fitingul a fost corect presat. Culoarea neagră a acestuia indică materialul CuNiFe, iar dimensiunea este de asemenea vizibilă cu uşurinţă.


Sistemul de ţevi Geberit Mapress realizate din CuNiFe au o excelentă rezistenţă la coroziune, în special în cazul apei sărate. Aceasta rezistenţă înaltă la coroziune se datorează unui strat natural, subţire şi protector ce se formează rapid la contactul cu apa sărată curată.
Acest strat protector complex constă în principal din oxid de cupru şi este îmbunătăţit de către nichelul si fierul adiţional. Stratul iniţial se formează rapid în primele zile, dar are nevoie de până la 3 luni pentru a se forma complet. Contactul iniţial este decisiv pentru comportamentul de lungă durată a combinaţiei cupru-nichel, aceasta însemnând ca ţevile trebuie expuse continuu unui jet de apă sărată curată. Dacă s-a format un strat bun pe suprafaţă, viteza de coroziune scade odată cu trecerea timpului.


Aplicaţii Geberit MapressCuNiFe
Sisteme de stingere a incendiilor (sectorul construcţiei vaselor)
Inginerie de fabricare a vaselor
Sisteme de şantiere navale
Desalinizarea apei marine
Industria petrochimică /parcuri eoliene/platforme petroliere
Circuite deschise şi închise de până la 1.6 MPa (16 bar)
Distribuţia de produse petroliere (cu sigiliu albastru FKM)