Traiul într-o casă micăMarjolein Jonker despre atracția spațiului mic

Marjolein Jonker este un expert în ceea ce privește utilizarea maximă a unui spațiu mic. Marjolein Jonker este femeia din fruntea mișcării Case Mici din Olanda. Ea este convinsă: “Casele mici sunt o decizie conștientă pentru un stil de viață diferit. Geberit se potrivește perfect cu această filozofie“.

Marjolein Jonker din Olanda în casa ei mică. (© Chiela van Meerwijk)

Marjolein, cine locuiește într-o casă mică?

Din ce în ce mai mulți oameni trăiesc după valori pe care piața imobiliară încă nu le abordează în mod adecvat: trăirea unei vieți simple, nu luați mai mult decât aveți nevoie, minimalismul și o mai mare legătură cu oamenii și cu natura. Casele mici sunt o alegere conștientă pentru un stil de viață diferit.

Cu ce provocări se confruntă arhitecții și proiectanții în ceea ce privește mișcarea Case Mici?

Mișcarea Case Mici este inițial o mișcare a persoanelor private. Provocarea constă, în primul rând, în a acorda mai multă atenție evoluțiilor sociale și nevoilor de locuințe și în a se dezvolta mai degrabă în funcție de cerere decât de ofertă. Cel mai bun mod de a face acest lucru este în cooperare cu clientela. Accesibilitatea și construcțiile ecologice sunt preocupări importante, ceea ce devine o provocare din ce în ce mai mare odată cu creșterea prețurilor materialelor și a inflației.

De ce sunt casele mici mai durabile decât casele mari?

O casă mică necesită mai puține materii prime sub formă de materiale de construcție și folosește mult mai puțină energie pentru încălzire. În plus, Casele Mici au mai puțin spațiu de depozitare decât casele obișnuite, ceea ce îi obligă pe rezidenți să ia decizii mai conștiente atunci când cumpără obiecte noi. Acest lucru duce la o amprentă ecologică mult mai mică.

De ce ați optat pentru produsele Geberit pentru propria dvs. casă mică?

Pentru mine, a trăi la scară mică înseamnă să aleg în mod conștient ceea ce mi se pare frumos și important și să evit orice lucru superfluu. Din motive de sustenabilitate, îmi place să aleg produse și materiale de înaltă calitate care durează mult timp. Tocmai pentru că am nevoie de mai puțin spațiu și de mai puține resurse, pot opta pentru produse și materiale de înaltă calitate și pentru un design luxos pentru Casa mea Mică. Geberit se potrivește perfect acestei filosofii. Compania are în gama sa produse care se potrivesc foarte bine într-o Casă Mică, cum ar fi vasele wc deosebit de compacte și lavoarele în multe dimensiuni. Geberit are soluția potrivită pentru fiecare Casă Mică.

Despre Marjolein Jonker
Marjolein Jonker este ambasadoarea și liderul mișcării Case Mici din Olanda. Ea și-a propus ca misiunea sa să familiarizeze Olanda cu filozofia din spatele acestei mișcări și să facă posibilă locuirea în case mici sustenabile în mai multe locuri. Ea este fondatoarea Fundației Case Mici Olanda și oferă consultanță atât persoanelor private, cât și asociațiilor de locuințe în ceea ce privește planificarea și realizarea caselor mici. În 2022, ea și-a construit o nouă Casă Mică pentru ea însăși pe proprietatea sa.

ÎNSCRIEȚI-VĂ LA EVIEWNEWSLETTERUL GEBERIT PENTRU ARHITECȚI

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.