O simfonie în verde și albastruDe Doelen in Rotterdam (NL)

Gestionarea apei este un aspect central al conceptului de renovare a centrului cultural De Doelen. Pluvia, sistemul de drenaj pentru acoperiș de la Geberit, oferă un sprijin valoros în acest sens.

Aplauze furtunoase răsună în marea sală de concerte din De Doelen, centrul cultural multifuncțional din Rotterdam. Orchestra Filarmonicii Olandeze tocmai a interpretat cea de-a șasea lucrare a lui Ceaikovski. Cu toate acestea, probabil că nu toți vizitatorii sunt conștienți de acest lucru: Nu doar acustica din monumentul național De Doelen s-a îmbunătățit semnificativ de la renovarea sa din 2020. Ceva cu adevărat fascinant are loc deasupra capetelor spectatorilor de la concert: acoperișul renovat al De Doelen este un exemplu de management durabil al apei.

Parte a unei inițiative internaționale de sustenabilitate

Acoperișul plat măsoară peste 2500 m² și se întinde în jurul acoperișului de cupru al sălii mari de concerte (© Plotvis and Kraaijvanger Architecten).

Renovarea De Doelen a avut loc ca parte a proiectului internațional „7 Square Endavour”.

Această inițiativă internațională, desfășurată în șapte locații diferite din întreaga lume, urmărește să amenajeze zone adaptate viitorului și să contracareze efectele negative ale urbanizării, cum ar fi poluarea, stresul termic și inundațiile.

Un acoperiș verde și albastru

Cei doi arhitecți Dave Hoffers (dreapta) și Carlo Bes la De Doelen

Acoperișul verde și albastru cu terasă de la De Doelen - în special sistemul său de gestionare a apei - are o importanță centrală.

În jurul laturilor de cupru ale sălii mari de concerte, o suprafață de peste 2 500 m² de pe acoperiș a fost plantată cu 84 de specii diferite de flori, ierburi și plante aromatice indigene. Au fost integrate chiar și cinci hoteluri mari pentru insecte.

Zona verde este irigată cu apă de ploaie. În acest scop, pe acoperiș a fost instalat un rezervor de stocare a apei de 300 m³. Acesta amortizează apa de ploaie - de asemenea, cu ajutorul sistemului de drenaj pentru acoperiș Pluvia de la Geberit.

Mai puține inundații, o mai bună calitate a vieții

Sistemul de gestionare a apei nu numai că ajută la prevenirea inundațiilor, dar apa stocată alimentează și plantele de pe acoperiș, iar vegetația ajută la răcirea clădirii. Organizația patrimoniului național este, de asemenea, mulțumită: designul acoperișului De Doelen a fost convenit cu autoritatea pentru patrimoniul cultural și arată că până și un monument național poate contribui la îmbunătățirea calității vieții urbane după renovare.

În numele sustenabilitățiiInterviu cu Dave Hoffers, arhitect la Citadel Aannemingsbedrijf B.V.

Sistem de drenaj pentru acoperiș Geberit Pluvia

Citadel a efectuat mai multe lucrări la clădirea De Doelen în ultimii ani, inclusiv în domeniul gestionării apei. Arhitectul Dave Hoffers ne oferă o scurtă privire în spatele scenei.

Care a fost provocara la De Doelen?

Am primit o propunere de la firma de inginerie mandatată de primărie. Aceștia au proiectat un sistem standard de curgere a apelor pluviale. Sarcina noastră a fost să verificăm dacă acest sistem poate fi implementat în clădire.

Care au fost condițiile la fața locului?

De Doelen este plin de instalații de conducte, electrice și acustice. Pur și simplu nu era loc pentru un sistem normal de colectare a apei de ploaie. Acest lucru a făcut imposibilă realizarea ideii inițiale.

Care a fost soluția în cele din urmă?

A trebuit să se dezvolte un nou sistem pentru a îndeplini cerințele acoperișului albastru-verde. Am realizat acest lucru - cu sistemul de drenaj pentru acoperișuri Pluvia de la Geberit. Motivul a fost că am căutat țevi cât mai mici posibil din cauza spațiului limitat disponibil. Pluvia a fost singurul sistem disponibil care îndeplinea aceste cerințe.

Ce ați învățat din acest proiect?

De când am câștigat licitația, am preluat diverse alte sarcini la De Doelen. Cunoaștem clădirea ca pe propria piele. Și știm: Nu ar trebui să lucrezi la De Doelen atunci când cântă o orchestră - este prea tare.

Despre Citadel
Citadel Aannemingsbedrijf B.V. este o companie de construcții multifuncțională din regiunea Rotterdam. Activitatea sa se axează pe construcția (nouă) și renovarea de clădiri precum muzee, centre de conferințe și parcări. Printre acestea se numără Muzeul Maritim și Muzeul de Istorie Naturală din Rotterdam. Compania a fost înființată în 2013 de Jan van Lint.

DAte

Înscrieți-vă la eVIEWNewsletterul Geberit pentru arhitecți

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.