Clădiri durabileStandarde și certificate

Standardele certificate, precum LEED, BREEAM sau DGNB, fac transparentă performanța clădirilor în materie de durabilitate. Aflați ce reprezintă acestea în această prezentare generală.

O companie de certificare evaluează clădirea pe baza unui catalog detaliat de criterii. Compoziția și ponderea criteriilor diferă de la o etichetă la alta. Cele mai multe dintre ele funcționează cu un sistem de puncte.

  • Evaluarea sau certificarea se referă întotdeauna la clădire, nu la produse individuale.
  • Pe lângă aspectele de mediu, cum ar fi necesarul de energie electrică și termică al unei clădiri, emisiile sau utilizarea resurselor, costurile ciclului de viață, aspectele sociale (de exemplu, accesibilitatea), gestionarea clădirii, mobilitatea (legături cu transportul public) și împrejurimile (spații verzi) sunt, de asemenea, relevante pentru certificare.

Etichete naționale și internaționale

BREEAM, LEED și DGNB reprezintă cele mai importante trei sisteme de certificare pentru clădiri sustenabile la nivel mondial.

Trei standarde au fost stabilite la nivel internațional: LEED, BREEAM și DGNB. În funcție de piață, se adaugă etichete locale importante, de exemplu Minergie în Elveția, Well în Polonia și Scandinavia sau NABERS și Green Stars în Australia.

BREEAM, LEED și DGNB dintr-o privire

Cum contribuie produsele Geberit la certificare?

Sistemul de drenaj cu economie de spațiu Geberit SuperTube

În funcție de standard, fiecare categorie (bilanț energetic, apă, mobilitate etc.) are o pondere diferită. Utilizarea resurselor, inclusiv a apei, este una dintre categoriile cărora li se acordă, în general, o pondere mai mare. Aceasta implică sisteme de spălare cu economie de apă, igiena apei potabile, posibilități de utilizare a apei de ploaie și a apelor gri și eliminarea eficientă a apelor uzate.

De exemplu, cu tehnologia sa de spălare care economisește apă, Geberit contribuie la creșterea performanței generale a clădirii în materie de sustenabilitate. De asemenea, Geberit punctează și la categoria “Material“ cu produse realizate din materiale reciclabile (sistem de conducte Geberit Silent PP ) sau cu soluții care contribuie la un nivel ridicat de economisire a spațiului și a materialelor, cum ar fi sistemul de drenare Geberit SuperTube.

Declarații de mediu pentru produse

Printre produsele Geberit cu o declarație de mediu a produsului se numără sistemul de conducte Geberit Silent-Pro.

Așa numitele Declarațiile de mediu pentru produse (EPD) au, de asemenea, o influență directă asupra punctelor acordate.

Acestea oferă o bază transparentă, cuantificată și comparabilă de informații privind amprenta ecologică a produselor pentru construcții. La Geberit, produsele cu EPD reprezintă acumr 30% din vânzări.

ÎNSCRIEȚI-VĂ LA EVIEWNEWSLETTERUL GEBERIT PENTRU ARHITECȚI

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.