Un vis mare devine realitateExpertul în Case Mici construiește cu Geberit

Doar 24 de metri pătrați - suficient spațiu pentru ca Marjolein Jonker să construiască o casă în mărime naturală. Expertul olandez pentru mișcarea Casa Mică și-a îndeplinit propriul vis de a avea o casă mică în 2022. În baie, ea se bazează pe designul compact Geberit.

Dacă există cineva care știe cum să trăiască simplu și confortabil într-un spațiu mic, acela este Marjolein Jonker. În vârstă de 47 de ani, aceasta este ambasadoarea și fruntașa mișcării Casa Mică din Olanda.

Casele Mici sunt case de dimensiuni reduse, cu o suprafață utilă de maximum 50 de metri pătrați și o amprentă ecologică minimă. Există o filozofie clară în spatele lor: să trăiești o viață simplă într-un spațiu mic - departe de individualism și consumism, spre comunitate și minimalism.

Sprout

Sprout este numele micuței case de vis a lui Marjolein Jonker, pe care aceasta a construit-o în 2022 pe proprietatea sa din comuna olandeză Olst-Wijhe. În doar 24 de metri pătrați, fără a pune la socoteală patul de la mansardă, olandeza de origine și-a creat o locuință confortabilă.

Conceptul, proiectat de Woonpioniers și construit de Blindwerkt, urmărește în mod consecvent ideea de viață sustenabilă: este alcătuit din materiale bio, cum ar fi lemnul, cânepa și iuta, este ecologic și, în cazul lui Marjolein Jonker, este complet autosuficient din punct de vedere energetic.

Marjolein Jonker (© Chiela van Meerwijk)
Transportul Casa Mică (© Chiela van Meerwijk)

Independent de rețeaua electrică

O amprentă ecologică redusă este esențială pentru Casa Mică. În cazul Sprout al lui Marjolein Jonker, unul dintre punctele de atracție este fațada realizată dintr-un lemn special cu creștere rapidă. Datorită unui proces de platonizare fără aditivi chimici, așa-numitul “platowood“ are o durată de viață de 50 de ani. În plus, sunt folosiți copaci tineri și mai puțin sustenabili în mod natural, care stochează mai mult CO2 decât copacii maturi. Acest lucru protejează stocul de lemn tropical.

Casa își acoperă toate nevoile de energie exclusiv din panourile solare. Deși este conectată la rețeaua de alimentare cu apă, cea mai mare parte a necesarului de apă pentru toaletă, mașina de spălat și grădină este acoperită de apa de ploaie printr-un sistem inovator de colectare a apei de ploaie.

Hamam de patru metri pătrați

Ilustrație Casa Mică (© Woonpioniers)

Ca și restul, baia se descurcă cu doar câțiva metri pătrați, doar cei patru ai lor. Pentru interior, proprietarul a ales produse și materiale de înaltă calitate, care vor dura mult timp: “Pentru că am nevoie de mai puțin spațiu și resurse, pot opta pentru produse și materiale de înaltă calitate și pentru un design luxos. Geberit se potrivește perfect cu această filozofie.“

Se utilizează un vas wc fără margini, suspendat pe perete, o clapetă de acționare a spălării și un lavoar compact de la Geberit. “Cu Geberit, știu că obiectele mele sanitare vor rezista ani de zile și vor oferi mult confort“, spune proaspăta proprietară, explicându-și alegerea. Cu interiorul băii, care include și o cadă de baie care are duș cu efect de ploaie, Marjolein Jonker și-a îndeplinit visul personal de a avea un “Mic Hamam“.

Date

ÎNSCRIEȚI-VĂ LA EVIEWNEWSLETTERUL GEBERIT PENTRU ARHITECȚI

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.