Legionella nu are nicio putere

Legionella este o bacterie care ar fi bine să fie ţinută departe de corpul nostru. Dar pentru că se răspândeşte în conductele care transportă apă, este bine să fim cu ochii pe habitatul acestora.

Ştiaţi că în conductele dvs. se află milioane de creaturi minuscule, invizibile pentru ochiul uman? Este vorba despre Legionella şi alte bacterii care se găsesc atât în natură, cât şi în sistemele noastre de apă potabilă. Apa stătută şi temperaturile cuprinse între 25 şi 50 °C sunt premisa ideală pentru ca acestea să se înmulţească fără a fi observate.

Nu vă temeţi de Legionella

Ilustraţie privind prezenţa Legionellei în apa menajeră

Legionella este genul de bacterie pe care nu vă doriţi neapărat să o aveţi în organism. În timpul duşului, de exemplu, acestea sunt evacuate prin capul de duş sub formă de picături mici de apă şi pot fi inhalate. Unele dintre acestea sunt transportate neobservate prin tractul respirator în plămânii noştri şi rămân acolo. Legionella poate afecta cu greu persoanele sănătoase care au un sistem imunitar puternic. Situaţia este diferită în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.

Pentru a evita îmbolnăvirea în primul rând, este important să înlocuiţi complet apa din conducte după o perioadă lungă de neutilizare – de exemplu, într-o casă de vacanţă care a fost nelocuită timp de luni de zile. „Apa din conductele noastre de apă potabilă trebuie înlocuită după cel mult 72 de ore, în caz contrar conductele devin rapid un paradis al agenţilor patogeni şi bacteriilor precum Legionella, din cauza apei stătute şi a temperaturilor cuprinse între 25 şi 45 °C”, spune Beat Aebi, manager de produs la nivel internaţional pentru sisteme de conducte, în cadrul Geberit.

Sfaturi de la Beat pentru o apă potabilă cu conţinut scăzut de Legionella

  • Legionella moare la temperaturi ale apei de peste 50 °C. Prin urmare, supravegheaţi temperatura pe tur a boilerului de apă caldă şi menţineţi-o întotdeauna peste 55 °C.
  • După o absenţă mai îndelungată, vă recomand să spălaţi conductele de apă rece şi caldă din casa dvs. (de vacanţă) timp de aproximativ două minute. Aici sunt incluse, în special, bateriile şi capetele de duş. Evitaţi baia în această perioadă.
  • Legionella se poate depune, de asemenea, direct la punctul de captare. Prin urmare, îndepărtaţi periodic calcarul de pe capetele de duş şi de pe perlatoare – duzele de la robinetele din bucătărie şi baie. Puteţi să le deşurubaţi pur şi simplu pe ambele, să le înmuiaţi într-un agent detartrant disponibil în comerţ şi să le montaţi la loc după curăţare.
  • Bateriile sunt locuri potenţiale de acumulare a Legionellei şi a altor bacterii. Prin urmare, dispuneţi demontarea (majorităţii) armăturilor nefolosite – cum ar fi cele din spălătorie. Robinetele de apă exterioare trebuie închise pe timp de iarnă. Îngrijitorii sau instalatorii se pot asigura că nu mai există apă în secţiunea respectivă a conductei.
  • Proprietarii de locuinţe ar trebui să dispună verificarea periodică a filtrului de apă din casă şi eventual înlocuirea acestuia de către un instalator. Într-o clădire de apartamente, administratorul clădirii se ocupă de obicei de înlocuirea profesională.
  • În cazul unei probleme acute de Legionella, poate fi recomandată utilizarea unui dispozitiv de spălare igienică temporar – cum ar fi Geberit Rapid. Acesta poate fi ataşat la tronsonul relevant de conductă, fără a fi necesare lucrări şi costuri majore de reconstrucţie şi poate aduce sistemul dvs. de apă potabilă înapoi la starea igienică.

Puteţi fi siguri: Cu aceste sfaturi, bacteriei Legionella îi va fi dificil să supravieţuiască în conductele de apă potabilă. Înţelegem că acum vă gândiţi cu siguranţă dacă un dispozitiv de spălare igienică ar fi util pentru dvs. Aşa că nu ezitaţi,contactaţi instalatorul dvs. Acesta vă va consilia cu plăcere.

Produse pentru baie

Ce baie v-aţi dori?

O baie perfectă îndeplineşte o serie întreagă de dorinţe şi cerinţe. Dar care sunt nevoile dvs.? Spaţiul, curăţenia sau designul sunt importante pentru dvs.? Doriţi produse uşor de utilizat sau preferaţi acel confort suplimentar pe care vi-l oferă, de exemplu, vasul WC cu funcţia de bideu inclusă Geberit AquaClean? Sau pentru dvs. este important un design universal? Indiferent de nevoile dvs., vă simplificăm viaţa de zi cu zi cu soluţii inteligente pentru baie.

Mai mult spaţiu în baie
Mai multă curăţenie în baie
Design mai funcţional în baie
Mai mult confort în baie
Mai multă accesibilitate în baie
Mai multă uşurinţă în utilizare în baie