Zgârie-norii verzi ai UngarieiMol Campus, Budapesta (HU)

Budapesta găzduiește un proiect de far. MOL Campus nu este doar cea mai înaltă clădire din Ungaria, ci și un model de arhitectură durabilă. Pentru aceasta, clădirea a primit deja certificarea BREEAM Excellent.

Campusul MOL din Budapesta este o clădire nouă și uimitoare. Cu o înălțime de 143 de metri, zgârie-norii de 28 de etaje din sticlă din tânărul cartier rezidențial și de afaceri BudaPart sunt considerați cea mai înaltă clădire de birouri din Ungaria.

Datorită dimensiunilor sale, noul sediu al companiei internaționale de petrol și gaze MOL Group, cu sediul la Budapesta, nu a fost întâmpinat doar cu entuziasm. Cu toate acestea, “biroul viitorului“ a câștigat recunoaștere prin strategia sa de sustenabilitate. Constructorii au urmărit obținerea certificatelor de sustenabilitate de renume mondial BREEAM Excellent și LEED Platinum. Acum l-au obținut pe primul.

Încălzire cu energie regenerabilă

Vizibil de la distanță: Cu o înălțime de 143 de metri, MOL Campus este acum cea mai înaltă clădire din Ungaria (© MOL Gruppe).

Un factor cheie pentru acordarea premiului a fost sistemul de încălzire și răcire, care funcționează în întregime pe bază de energie regenerabilă. Peste 300 de sonde geotermale au fost instalate la adâncimi de până la 120 de metri, acoperind o treime din necesarul de încălzire și răcire. În perioadele de vârf, sistemul de încălzire poate fi completat și cu încălzire urbană. 900 de metri pătrați de colectoare solare pe acoperiș și un sistem integrat de gestionare a clădirii contribuie, de asemenea, la un bilanț energetic ecologic.

Apa este, de asemenea, un bun prețios în această clădire. Apa gri și apa de ploaie sunt purificate, stocate și reutilizate pentru a trage apa la toalete și pentru a uda zonele verzi. Întreaga clădire a fost echipată cu sistemul de drenaj pentru acoperiș Geberit Pluvia și cu setul său de revărsare de urgență. De asemenea, s-a mizat pe produsele Geberit pentru instalațiile sanitare, pentru a îndeplini cerințele de înaltă calitate. Printre altele, au fost instalate peste 400 de wc-uri Acanto, câteva mii de metri de sisteme de conducte și numeroase elemente de instalare și rezervoare cu sistem ecologic de spălare dublă.

Printre altele, au fost instalate peste 400 de WC-uri Acanto, câteva mii de metri de sisteme de conducte, precum și numeroase elemente de instalare și rezervoare cu un sistem ecologic de spălare dublă.

Împrejurimi verzi

În noul sediu al Grupului MOL sunt 2500 de locuri de muncă (© MOL Group)

Noul punct de reper al Budapestei a fost proiectat de studioul global de arhitectură Foster + Partners împreună cu studioul maghiar Finta Studio. “Planificarea și construcția au durat mai mult de cinci ani“, spune Tibor Gáspár, inginer de servicii de construcții la Körös Consult SRL. Proiectul a fost finalizat până la sfârșitul anului 2022.

Pe o suprafață de aproximativ 86.000 de metri pătrați, o suprafață cât douăsprezece terenuri de fotbal, au fost create 2.500 de locuri de muncă, mai multe restaurante, săli de conferințe și o sală de fitness. Grădini luxuriante leagă spațiile de birouri, aducând natura și munca mai aproape. Cireașa de pe tort este grădina de pe acoperiș, accesibilă publicului, cu o priveliște care - la fel ca și clădirea - este senzațională.

Date

ÎNSCRIEȚI-VĂ LA EVIEWNEWSLETTERUL GEBERIT PENTRU ARHITECȚI

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.