Pluvia salvează fotfalulStadioane din întreaga lume

Sistemul de drenaj pentru acoperișuri Pluvia este instalat pe numeroase stadioane de fotbal. Acest lucru are sens din mai multe motive.

Când plouă cu găleata, fotbalul nu este distractiv - cel puțin nu atunci când stai pe teren. Cu toate acestea, multe stadioane de fotbal au o zonă acoperită pentru spectatori; iar pe multe dintre acestea este instalat sistemul de drenaj pentru acoperiș Geberit Pluvia. Ca urmare, publicul sărbătorește, deoarece mediul se menține uscat.

Sistemul aspiră apa de pe acoperiș prin intermediul unor intrări asemănătoare unor vase, folosind presiune negativă. Conductele se umplu rapid și complet cu apă. Se creează o coloană de apă închisă, care curge rapid. Puterea de aspirare generează o capacitate de drenaj ridicată, astfel încât sunt necesare relativ puține intrări pe acoperiș. Datorită acestei puteri, apa poate curge orizontal pe distanțe mai mari până la conductele de coborâre.

Avantaje pentru arhitectură și construcții

Potrivit lui Andreas Mosebach, manager de produs Geberit, aceste puncte reprezintă un avantaj major al sistemului, în construcția de stadioane. Acoperișul acoperă rareori întregul stadion. Terenul de joc rămâne deschis, pereții sunt doar în exterior. Coloanele de coborâre pot fi instalate doar acolo, ceea ce determină utilizarea unor conducte orizontale mai lungi. “Pluvia este, prin urmare, o soluție ideală pentru construcția de stadioane.“

La aceasta se adaugă debitul crescut de drenare.. “Un acoperiș de stadion are o suprafață mare“, spune managerul de produs. “Sistemul de drenaj Pluvia realizează un randament ridicat cu puțin material. Astfel, un întreg acoperiș de stadion poate fi drenat cu doar câteva burlane de scurgere“, spune Andreas Mosebach. Acest lucru înseamnă că sistemul necesită puțin spațiu și oferă o mare libertate arhitecturală, ceea ce reprezintă un factor important în construcția de stadioane. “Stadioanele sunt, de obicei, piese de spectacol arhitectural.“

În întreaga lume, Pluvia este utilizat pe stadioane de fotbal. Iată o selecție.

Stadion Sepsi Osk (© Geberit Romania)

Sepsi OSK, noul stadion din Sfântu Gheorghe

În micul oraș Sfântu Gheorghe din centrul României a fost inaugurat stadionul Sepsi OSK al echipei cu același nume. Stadionul, cu o capacitate de 8 400 de locuri, a reprezentat o investiție de 25 milioane de euro.

Rentabilitatea economică, siguranţa şi eliminarea necesităţii de proiectare pentru Geberit Pluvia sunt caracteristici apreciate în egală măsură de antreprenori, proiectanţi şi instalatori, inclusiv la stadionul Sepsi OSK.

Allianz Arena, München, Germania (© Pixabay)

Arena Allianz , München, Germania

Proiectat de arhitecții Herzog & de Meuron din Basel și inaugurat în 2006, Allianz Arena din München este considerat un simbol al construcției contemporane de stadioane. Învelișul exterior se balansează în suprafața acoperișului, aproape 2800 de perne de aer în formă de diamant îl înconjoară. Sarcinile acoperișului sunt transferate în exterior de la 48 de grinzi de oțel în suporturile structurii din beton armat. Sistemul de drenaj pentru acoperiș Geberit Pluvia este instalat pe bolta acoperișului. Pentru conectarea acestuia la coloanele de coborâre au fost utilizate conducte de racordare flexibile. (Foto: Pixabay)

Stadion Olimpic Baku, Baku, Baku, Aserbaidschan (© Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)

Stadion Olimpic Baku, Baku, Azerbaijan

Stadionul național din Baku are o capacitate de puțin peste 69.000 de spectatori. Este un stadion de fotbal și o arenă de atletism într-unul singur. Panourile atașate fațadei au culori strălucitoare și, astfel, amintesc oarecum de Allianz Arena din München. Acoperișul din oțel a trebuit să fie calculat special pentru sarcini temporare, cum ar fi vântul, dar și pentru deformări și tensiuni. Pe suprafața acoperișului stadionului, Geberit Pluvia asigură un drenaj perfect. (Foto: Andrey Khrobostov / Alamy Stock Photo)

Vodafone Arena, Istanbul, Turcia (© DB Architecture & Consulting)

Vodafone Arena, Istanbul, Turcia

42 000 de spectatori pot fi așezați în noua casă a clubului de fotbal Beșiktaș. Stadionul este situat pe malul european al Bosforului, cu vedere spre cartierul Üsküdar. Datorită protecției monumentelor, o parte din vechiul stadion a fost păstrată, cu fațada sudică și poarta principală de intrare vestică. Arhitectul a reușit să combine componentele vechi cu un concept modern. Acoperișul stadionului este alcătuit dintr-o membrană din fibră de sticlă acoperită cu silicon. Pluvia drenează apa de ploaie de pe acoperișul destul de plat. (Foto: DB Architecture & Consulting)

Stadionul Național din Varșovia, Polen (© Pixabay)

Stadionul Național Varșovia, Polonia

Stadionul Național din Varșovia a fost construit pentru Campionatul European din 2012. Acesta a fost construit pe baza stadionului Dziesieciolecia, care a fost abandonat pentru scopuri sportive în 1988, dar care acum se prăbușește. Construcția stadionului a fost împărțită în mod sistematic în două părți. Tribuna este formată din părți prefabricate din beton. Deasupra acesteia se află un acoperiș din plasă de sârmă de oțel cu o membrană textilă. Acoperișul interior este format dintr-o membrană mobilă cu pânze care se pliază peste terenul de joc. Sistemul Geberit Pluvia asigură un drenaj sigur al acoperișului. (Foto: Pixabay)

Stadionul Cape Town, Cape Town, Africa de Sud (© Pixabay)

Stadionul Cape Town, Cape Town, Africa de Sud

Construit inițial cu 64 000 de locuri, stadionul sud-african pentru Cupa Mondială din Cape Town este situat în apropierea coastei atlantice, dar și în apropierea centrului orașului Cape Town. Stadionul se caracterizează în special prin acoperișul său curbat din sticlă laminată. Acesta este realizat din sticlă transparentă în mijloc, cu un inel emailat la exterior pentru a reduce căldura și intensitatea luminii. Acoperișul este drenat prin intermediul sistemului Geberit Pluvia. (Foto: Pixabay)

ÎNSCRIEȚI-VĂ LA EVIEWNEWSLETTERUL GEBERIT PENTRU ARHITECȚI

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.