O clădire culturală pusă în scenă cu artă Changzhou Culture Plaza, Changzhou (CN)

Changzhou Culture Plaza îmbogățește viața culturală din megaorașul chinezesc Changzhou. Însă realizarea arhitecturală a acestei clădiri extraordinare este, de asemenea, o performanță.

Changzhou este situat pe coasta de est a Chinei, la 180 de kilometri și la doar câteva ore de mers cu mașina de Shanghai. Orașul are 5,2 milioane de locuitori și este una dintre cele mai importante metropole industriale din regiunea Deltei Yangtze.

În Changzhou, centrul orașului este în creștere și, odată cu el, și oferta culturală. În 2020, Changzhou Culture Plaza a fost construită pe o suprafață de 17 hectare, ceea ce echivalează cu peste 23 de terenuri de fotbal. Împreună cu primăria învecinată și cu Marele Teatru Changzhou din nord, centrul cultural formează noul centru al metropolei.

Șase devine unu

Clădirea culturală este rezultatul unei competiții internaționale lansate în 2012, în cadrul căreia a câștigat proiectul arhitecților germani Gerkan, Marg and Partners (pe scurt, gmp). Au fost create șase structuri identice, independente, fiecare cu o lungime de 70 x 70 de metri și scobite pe două laturi. Ca niște ciuperci, ele se ridică la 50 de metri în aer.

Arhitecții au construit modulele clădirii astfel încât, împreună, să formeze o singură unitate. Dar, din orice perspectivă, fațadele lor rotunjite arată diferit. Un râu șerpuiește într-un canal artificial prin parc și între secțiunile clădirii. O scară creează o legătură cu magazinele și cu stația de metrou din apropiere, la subsol.

În centrul modulelor clădirii a fost creat un spațiu urban acoperit pentru evenimente publice. Dar viața culturală se desfășoară și în interior. Toate cele șase module de clădiri au intrare proprie. Există o bibliotecă, un hotel, muzee și galerii de artă, precum și birouri și spații comerciale.

Un joc de lumină pe fațade

Ceea ce este, de asemenea, special la acest proiect este fațada. Învelișul dreptunghiular al clădirii este format dintr-o fațadă din piatră naturală, iar lamelele din aluminiu au fost instalate pe orizontală. Împreună, acestea creează o protecție solară. O fațadă din sticlă împodobește laturile curbe ale clădirii. Suprafețele din piatră și sticlă formează un contrast ritmic și colorat în lumina zilei.

Sistem de drenare de la Geberit

Clădirile sunt formate din structuri de oțel. Ultimele etaje sunt, de asemenea, folosite pentru expoziții. Sistemul de drenaj Geberit Pluvia este instalat pe acoperiș, care acoperă o suprafață totală de 28 000 de metri pătrați la o înălțime de 50 de metri.

Date

Geberit Know-How

Galerie de Imagini

Înscrieți-vă la eView Newsletterul Geberit pentru arhitecți

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, buletinul informativ de referință Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.