Calatorie în timp în DanemarcaMuzeul danez al refugiaților, Oksbøl (DK)

Noul muzeu danez Museum Flugt se află pe locul fostei tabere de refugiați din Oksbøl. Locul combină istoria cu prezentul.

A povesti istoria și a păstra istoria - asta face Muzeul danez Flugt, atât din punct de vedere al conținutului, cât și al arhitecturii. Centrul educațional și memorialul se află în același loc, pe coasta de vest, în Oksbøl. Între 1945 și 1949, acolo a fost amplasată o mare tabără de refugiați, care a găzduit până la 35.000 de persoane expulzate din Germania.

Mai actual ca niciodată

Pe Facebook, recenziile despre noul Muzeu al Refugiaților Flugt sunt pozitive: "Un design excelent și o expoziție foarte relevantă" (© R_Hjortshoj).

Cele două case, cu cărămizile roșii caracteristice, ferestrele mici și acoperișurile cu țiglă roșie, formau spitalul de atunci. Astăzi, ele se numără printre ultimele relicve ale lagărului și fac parte din muzeul proiectat de firma de arhitectură BIG (Bjarke Ingels Group).

Pe lângă istoria refugiaților germani din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Flugt se concentrează, de asemenea, asupra fluxurilor de refugiați care s-au mutat în Danemarca în ultimii 100 de ani. “Muzeul este dedicat unei părți a istoriei noastre și este mai actual ca oricând, având în vedere fluxul de refugiați din Ucraina din cauza războiului“, a declarat arhitectul danez Bjarke Ingels după inaugurarea din iunie 2022.

Renovat pentru a păstra ceea ce este vechi

În 1945, la Oksbøl a fost înființată cea mai mare tabără de refugiați din Danemarca (© Blåvandshuk Local History Archive)
Prezentul și trecutul formează o unitate: în stânga, extinderea modernă, în dreapta, fosta aripă a spitalului din tabăra de refugiați din Oksbøl (© R_Hjortshoj)

Renovarea aripilor spitalului fără a le pierde valoarea istorică a fost crucială încă de la început. La exterior, acestea au rămas neschimbate. În interior, există o sală de cinema, săli de expoziție, de predare și de conferințe, precum și o cafenea.

O clădire circulară de 500 de metri pătrați leagă cele două case și creează un contrast între vechi și nou. “Am creat un spațiu arhitectural care face legătura între istorie și prezent“, spune Bjarke Ingels.

Din exterior, traiectul de legătură din oțel Corten arată ca un perete închis. Din interior, se potrivește armonios cu cele două clădiri din cărămidă aflate în unghi drept una față de cealaltă, cu montanții săi din lemn, plafonul boltit și cele 80.000 de cărămizi galbene.

Prin ferestre se poate vedea curtea interioară și pădurea, unde se aflau odinioară locuințele pentru refugiați. Pe lângă foaier, garderobă, magazinul muzeului și casa de bilete, noua clădire găzduiește și instalațiile sanitare. Rezervoarele și sistemul de alimentare Mapress sunt de la Geberit.

Date

Geberit Know-how

Galerie de imagini

Înscrieți-vă la eVIEWNewsletterul Geberit pentru arhitecți

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.