"Clădirile istorice sunt pasiunea mea"Interviu cu Deniz Alkan

Profesia ei: arhitect. Pasiunea ei: renovările. Deniz Alkan, specialist în conservare și proprietar al Hotelului “Casa Turcească“ din Istanbul, despre fascinația ei pentru clădirile istorice.

Expert în restaurare și proprietar de hotel: Deniz Alkan în curtea Hotelului Casa Turcească din Istanbul, special transformat (© Haydar Erçin)

Cum se face că ați achiziționat Casa Turcească?

Clădirile istorice sunt marea mea pasiune. Întotdeauna le privesc cu admirație și dragoste. Între timp, am fost implicată în renovarea a aproximativ 200 de clădiri istorice. Așa că a fost logic să achiziționez și să restaurez o astfel de clădire. La acea vreme, fiul meu studia administrarea afacerilor și turismul. El a venit cu ideea de a administra casa ca un hotel de tip boutique.

Ce face o renovare de succes?

O renovare reușită face dreptate clădirii. Materialele originale și planul original al clădirii sunt păstrate, restaurate și transferate în viitor, făcând-o din nou utilizabilă. Poate fi necesar să se găsească o nouă funcție pentru clădire, dacă cea inițială nu mai este posibilă. Dar noua funcție trebuie să respecte, de asemenea, planul clădirii și capacitatea de utilizare a clădirii.

Cu ce provocări v-ați confruntat în timpul renovării?

Clădirea este situată pe peninsula istorică Sultanahmet. Aici trebuie să vă așteptați întotdeauna la vestigii arheologice. Și așa a fost: în timpul renovării, am dat peste resturi de ziduri și clădiri din perioada bizantină târzie până la începutul perioadei otomane. Pentru proprietari, o astfel de descoperire înseamnă, în primul rând, oprirea construcției. Totul trebuie să fie investigat, documentat și să se obțină autorizații. În plus, lucrările de construcție nu trebuie să deterioreze artefactele. În cele din urmă, este vorba de patrimoniul nostru istoric și cultural.

Ce a fost deosebit de important pentru dumneavoastră în ceea ce privește arhitectura și designul?

Noi ne vedem ca gazde. Este important pentru noi să ne întâmpinăm oaspeții cu căldura și ospitalitatea specifice culturii noastre. Diverse elemente structurale și mobilier contribuie, de asemenea, la această atmosferă.

Camerele Hotelului Casa Turcească sunt dotate cu produse Geberit. Ce v-a convins?

Există o serie de lucruri în favoarea Geberit: în primul rând, am optat pentru sisteme de spălare duble pentru a economisi apă. Pe de altă parte, băile noastre nu au dimensiuni standard, motiv pentru care au fost necesare soluții individuale și flexibile. La duș, de exemplu. Geberit a oferit produse adecvate și pentru aceasta: rigolele de duș CleanLine pot fi tăiate la dimensiunea necesară. De asemenea, toaletele cu proiecție redusă iCon se potrivesc perfect în diferitele dimensiuni ale încăperilor. Mai presus de toate, însă, atât serviciile, cât și calitatea produselor Geberit ne-au convins.

Despre Deniz Alkan
Deniz Alkan este arhitect, designer și specialist în conservare din Turcia. A studiat arhitectura la Universitatea Tehnică ITÜ din Istanbul. S-a specializat în conservarea și restaurarea monumentelor de arhitectură. Împreună cu partenerul ei a fondat o companie care se ocupă de restaurarea clădirilor istorice. În același timp, este președinte al Asociației Conservatorilor de Mediu Istoric și de Clădiri Istorice și membră a consiliului de administrație al Camerei Arhitecților din Istanbul. Din 2022, ea administrează Hotelul "Casa Turcească" din cartierul istoric Sultanahmet din Istanbul ca o afacere de familie.

Înscrieți-vă la eVIEWNewsletterul Geberit pentru arhitecți

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.