Pasilan Konepaja cu Geberit PluviaO sufragerie urbană

Este una dintre cele mai faimoase clădiri industriale din Finlanda și un simbol al orașului Helsinki: halele de producție ale fabricii feroviare Konepaja au fost transformate într-o cameră de zi urbană pentru populație.

Înființată în 1903, fabrica feroviară Konepaja din centrul orașului Helsinki este un complex de trei clădiri industriale, dintre care două sunt clasate. Căile ferate de stat finlandeze au construit aici vagoane de călători și de marfă. Producția a fost eliminată treptat începând cu anii 1990. În 2018, fostul ambasador al SUA în Finlanda, Bruce Oreck, și partenerii săi de afaceri au cumpărat clădirea fabricii, punând bazele pentru transformarea acesteia într-un loc de întâlnire culturală pentru locuitorii din Helsinki.

Conversie diversă

Oferta de la Konepaja este deja extrem de diversă. Printre primii chiriași se numără Teatrul Național Finlandez, o instalație pentru sportul la modă, tenis de padel, baruri, cluburi și un supermarket. Până la sfârșitul acestui an, vor fi adăugate o microberărie locală, restaurante și spații de birouri.

Renovare solicitantă

Aici, o fabrică a devenit o cameră de zi (© Kansallis Teatteri)

Pentru a face posibilă această inspirată “cameră de zi“, a fost necesară o cooperare intensă între toate părțile implicate. În special în ceea ce privește reproiectarea clădirilor clasate drept istorice: sala de asamblare și atelierul de vopsitorie.

Nu a fost permisă nicio modificare a sălilor, care erau construite din cărămidă roșie, cu stâlpi de piatră și stâlpi de lemn. Acest lucru a afectat, de asemenea, drenajul acoperișurilor. În acest caz, sistemul de drenaj pentru acoperișuri Pluvia de la Geberit s-a dovedit a fi cea mai bună soluție, deoarece a putut fi instalat cu un număr minim de elemente de fixare pe pereții istorici. Deoarece conductele orizontale nu necesită o pantă și folosesc dimensiuni mai mici decât sistemele de drenaj normale, a fost posibilă și o economie de spațiu destul de mare.

Schimbarea continuă

Oferta de la Konepaja este extrem de diversă. Baruri, cluburi, evenimente sportive și culturale găsesc aici suficient spațiu (© Kansallis Teatteri)

Cu toate acestea, dezvoltarea și reconversia ulterioară a zonei nu este încă finalizată. Anul trecut, Primăria din Helsinki, în calitate de proprietar al terenului din jur, a început să elaboreze planuri pentru un hotel, o clădire de birouri și una de vânzare cu amănuntul.

În acest scop, a fost anunțat un concurs de proiecte. Proiectul câștigător include o clădire înaltă - se numește “Un acoperiș pentru Helsinki“.

Date

Galerie de imagini

Înscrieți-vă la eVIEWNewsletterul Geberit pentru arhitecți

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.