Geberit în briza mării turceștiRezistent la coroziune în iahturi

Sectorul construcțiilor navale este în plină expansiune în Turcia. Sistemele de conducte Geberit Mapress CuNiFe se comportă bine aici - datorită rezistenței lor ridicate la coroziune și prelucrării eficiente. Dar Geberit marchează puncte în construcția navală și în alte moduri.

Sectorul construcțiilor navale din Turcia se confruntă cu o cerere în creștere (© ADA Yachting)

Turcia este înconjurată de patru mări. Marmara, Marea Egee, Marea Neagră și Marea Mediterană - Turcia este o țară de navigație. De la pandemie, cererea de nave fabricate în Turcia a crescut chiar și mai mult. Onur Tekin, directorul general al șantierului naval ADA Yachting din orașul-port turcesc Bodrum, spune că registrele de comenzi sunt pline. “Piața este în plină expansiune“.

Compania locală de vânzări Geberit resimte, de asemenea, cererea în creștere, după cum confirmă directorul general Ufuk Algier. “Prin urmare, dorim să ne concentrăm și mai mult asupra construcțiilor navale - și să impulsionăm transferul de expertiză.“

Când oamenii vorbesc despre construcția navală la Geberit, se gândesc în special la sistemul de conducte Mapress CuNiFe. Aliajul de cupru, nichel și fier este foarte rezistent la coroziune în apă sărată - și, prin urmare, indispensabil în construcția de nave. Cu toate acestea, din cauza costurilor ridicate ale materialului, este utilizat de obicei doar acolo unde apa de mare curge cu adevărat prin țevi. Acesta este cazul sistemelor de stingere a incendiilor de la bord, precum și al sistemelor de drenaj în cazul unei scurgeri.

CuNiFe, oțel inox și HDPE

Geberit Mapress CuNiFe

Șantierul naval Su Marine din Istanbul lucrează cu Mapress CuNiFe de mulți ani. Timothy Grünberg, co-director general al șantierului naval, arată spre un teanc de țevi CuNiFe din depozit și spune: “Pentru noi, este ca aurul“. Dar șantierul naval folosește, de asemenea, țevi din oțel inoxidabil Mapress - pentru alimentarea cu combustibil, de exemplu. “Țevile HDPE sunt folosite și în sistemul de drenaj al navei“, spune el.

Între timp, Onur Tekin de la șantierul naval de iahturi ADA folosește sifoanele Geberit. “Sifonul lor în formă de S este deosebit de eficient.“ Sifoanele convenționale se golesc atunci când vin valurile, ceea ce duce la apariția unor mirosuri neplăcute. “Cu cele de la Geberit, garda hidraulică pentru mirosuri rămâne intactă atunci când barca se balansează.“

Calitatea contează

CAmeră din iaht (© ADA Yachting)

Calitatea este deosebit de importantă în domeniul iahturilor“, spune Timothy Grünberg. În această privință, Turcia a recuperat decalajul față de piețele europene.

Cu toate acestea, pe măsură ce situația comenzilor crește, personalul devine tot mai puțin numeros. Acest lucru duce la creșterea costurilor cu forța de muncă. Pentru a menține prețurile stabile, prelucrarea eficientă este cu atât mai importantă. “Cu sistemul de presare Mapress, suntem de șase ori mai rapizi decât cu un sistem de sudură“, spune Onur Tekin. “Acest lucru dă roade, în ciuda costurilor mai mari cu materialele.“

Produse Geberit utilizate în proiect

  • Sistem de alimentare Geberit Mapress CuNiFe
  • Sistem de alimentare Geberit Mapress oțel inox
  • Sistem de drenare Geberit HDPE
  • Rigole de duș Geberit - de ex. CleanLine50

Înscrieți-vă la eVIEWNewsletterul Geberit pentru arhitecți

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.