Joaca cu lumina din ProvenceCentrul cultural LUMA, Arles (FR)

Arles, capitala regiunii Camargue din sudul Franței, are o nouă atracție: deasupra orașului cu amfiteatrul său roman, un turn realizat de Frank Gehry strălucește în lumina soarelui. Acesta este punctul de reper al centrului cultural LUMA, care se întinde pe 11 hectare.

În 2010, Fundația LUMA, fondată de Maja Hoffmann, o patroană elvețiană a artei, a achiziționat un teren industrial dezafectat în apropiere de centrul orașului Arles. Unsprezece ani mai târziu, pe acest amplasament se deschide centrul cultural LUMA Arles. Acesta este format dintr-un parc spațios cu ateliere și locuințe pentru artiști, o sală pentru evenimente mari, un centru de formare, laboratoare și cafenele, oferind astfel o infrastructură coerentă pentru evenimente culturale și expoziții de toate tipurile. În partea de nord-est a parcului, vizibilă de la distanță, se află clădirea turn a arhitectului canadian-american Frank Gehry.

Semnătura inconfundabilă a arhitectului

La fel ca în cazul multor clădiri proiectate de Gehry, este aproape imposibil să înțelegi structura și aranjamentul intern al acestei clădiri la prima vedere. Un turn de 56 de metri înălțime se ridică dintr-o structură de sticlă cu trei etaje, în formă de tambur, care se îngustează neregulat spre vârf. Pe 10 etaje, acest turn conține diverse spații pentru expoziții și evenimente, o cafenea, precum și birourile și arhivele administrației LUMA.

Un subiect foto pentru orice moment al zilei

Fațada turnului este formată din 53 de casete cu ferestre în oglindă și aproape 11.000 de panouri de aluminiu cu acoperire specială. De la distanță, acestea arată ca o armură luminoasă la scară. În funcție de momentul din zi, ele reflectă lumina în stări foarte diferite. În acest fel, Frank Gehry pune în scenă un spectacol cu adevărat unic cu faimoasa lumină din Provence.

Interior fascinant

În interiorul turnului inundat de lumină, ochiul poate, de asemenea, să se delecteze cu o multitudine de materiale atent selectate și perspective interesante. O scară impunătoare, cu mai multe serpentine, leagă etajele tobei de sticlă, iar cine îndrăznește poate folosi un tobogan la coborâre. Estetica înaltă a fost, de asemenea, o prioritate în tehnologia de construcție. Cele aproximativ 80 de toalete din centrul cultural sunt dotate cu tehnologia de spălare Geberit din spatele peretelui. Atât clapetele de spălare atractive din oțel cromat periat Sigma50, cât și Sigma80, fără atingere, au fost folosite pentru acționarea fluxului de apă.

Date

Geberit Know-how

Geberit Know-how

Galerie de Imagini

ÎNSCRIEȚI-VĂ LA EVIEWNEWSLETTERUL GEBERIT PENTRU ARHITECȚI

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.