Inovarea în practicăEcologia și tehnologia devin una

Ideile care mișcă lumea au nevoie de locația potrivită și Melbourne Connect o oferă. Complexul de clădiri din metropola australiană Melbourne reunește tehnologiile digitale și know-how-ul ecologic. Și Geberit este la bord.

Poate o clădire să contribuie cu adevărat la găsirea de soluții la problemele globale? Melbourne Connect își dorește cu siguranță. La suprafață, poate părea că acest complex de clădiri oferă doar spațiu. Dar arhitectura sa deschisă și accesibilă creează exact mediul potrivit pentru transferul de know-how și colaborare.

Această idee a fost abordarea Universității din Melbourne față de acest proiect: crearea unui centru pentru cercetarea tehnologiilor viitorului și pentru transferul de know-how între știință și afaceri în inima Districtului Inovației din Melbourne. Melbourne Connect, care este deschis din aprilie 2021, este mult mai mult: este și un loc de întâlnire, un spațiu de co-working, un centru pentru start-up-uri, un centru de îngrijire a copiilor pentru 90 de copii și o reședință studențească cu 376 de apartamente.

Sustenabilitatea în practică

Melbourne Connect, centrul inovator pentru transferul de know-how (© Peter Casamento, Marc Williams)

Desigur, clădirea în sine este menită să contribuie la rezolvarea problemelor societății moderne: reducerea concentrației de CO2 în atmosferă, fiind economică cu importanta resursă de apă și conservarea resurselor naturale. Melbourne Connect a primit 6 stele verzi de către Consiliul pentru construcții ecologice din Australia pentru conceptul său durabil. În plus, complexul de clădiri a primit 5 din 6 stele pentru eficiența sa energetică și 4,5 stele pentru performanța de economisire a apei din inițiativa guvernamentală australiană NABERS Rating.

Ce este atât de special la Melbourne Connect? Designul special dezvoltat al fațadelor optimizează expunerea la lumina soarelui și utilizarea luminii naturale. Senzorii măsoară parametrii climatici din interiorul clădirii și astfel controlează cerințele energetice. Numai controlul bazat pe date are ca rezultat o reducere a consumului de energie cu 33%. De altfel, energia este obținută geotermic și prin sisteme solare.

Desigur, cu Geberit

Melbourne Connect, the innovative centre for know-how transfer (© Peter Casamento, Marc Williams)

Datorită reutilizarii apei de ploaie, se economisește și apa potabilă – cu un impresionant procent de 20%. Economisirea conștientă a apei este deosebit de importantă în Australia, unde extremele climatice devin acum din ce în ce mai frecvente. Acesta este motivul pentru care apa de ploaie este văzută și ca o sursă valoroasă de apă în Melbourne Connect.

Expertiza Geberit este de mare ajutor atunci când vine vorba de drenarea apelor reziduale. În două dintre cele trei turnuri de la Melbourne Connect, apa reziduală este drenată folosind sistemul Geberit SuperTube. Acest produs Geberit economisește spațiu, materiale și resurse, aducând propria contribuție la protecția mediului.

Date

Geberit Know-how

Geberit Know-how

ÎNSCRIEȚI-VĂ LA EVIEWNEWSLETTERUL GEBERIT PENTRU ARHITECȚI

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.