O casă pe gheațăIcefjord Center, Ilulissat (DK)

Centrul Icefjord face din dispariția spectaculosului peisaj polar din vestul Groenlandei principalul său mesaj. Forma specială a clădirii a reprezentat o provocare pentru compania locală de salubritate.

Aproape niciun produs uman nu poate concura cu frumusețea acestei sălbăticiuni, nici măcar arhitectura. Nu este o coincidență faptul că fiordul de gheață Ilulissat de pe coasta de vest a Groenlandei este inclus în patrimoniul mondial UNESCO: În fiecare zi, 70 de milioane de tone de gheață se desprind din ghețarul vecin Sermeq Kujalleq și se varsă în fiordul cu o lățime de 6 km și o lungime de 55 km. Acesta este modul în care aisberguri mici și mari plutesc în derivă în Golful Disko - și dau impresia unei forțe aproape inepuizabile a naturii.

Impresia este înșelătoare. Aici, la nord de Cercul Arctic, natura este deosebit de fragilă. Dimensiunea maselor de gheață de pe fiord s-a înjumătățit în ultimul deceniu.

O aripă suflată de vânt

Centrul Ice Fjord este singura clădire din mijlocul peisajului înghețat. (© Adam Mørk)

Vulnerabilitatea acestei regiuni sălbatice este reflectată în centrul Icefjord Centre din Ilulissat, realizat de arhitectul Dorte Mandrup. Construit pe un platou înalt la marginea celui de-al treilea oraș ca mărime din Groenlanda, centrul pentru vizitatori nu doar că are vedere la spectaculosul golf cu aisbergurile sale în derivă. Cu forma sa de aripă, acesta se integrează în acest peisaj bătut de vânt și zăpadă.

Structura de susținere formată din cadre de oțel vizibile, elemente din lemn și ferestrele din podea până în tavan joacă un rol cheie în armonizarea clădirii solitare cu împrejurimile sale. Silueta alungită a clădirii, răsucită în centru, permite, de asemenea, să se vadă secțiuni mereu noi ale zonei prin ferestrele triunghiulare și pătrate.

Forma curbată a clădirii, în special, a reprezentat o provocare pentru compania de instalații sanitare implicată. „Atât ghenele de instalații, cât și toate țevile au trebuit să fie instalate în pereții curbi”, spune Jesper Bredahl, coproprietar al companiei de instalații sanitare și electrice VVS og El Firmaet A/S din Ilulissat. Decizia în favoarea produselor Geberit a fost ușoară pentru el și pentru partenerul său de afaceri Jesper Hjord Hansen: „Sistemele Geberit sunt sigure și fiabile mult timp după finalizarea instalației.”

Gheața în toată diversitatea ei

Acoperișul Centrului Ice Fjord este, de asemenea, o terasă. (© Adam Mørk)

Centrul Icefjord face din elementul central al peisajului groenlandez, gheața pusă în pericol de schimbările climatice, principalul său mesaj.

O expoziție, completată de un laborator de gheață și de o sală de cinema, folosește obiecte fizice și mijloace digitale pentru a spune povestea gheții, a formării și schimbării sale fizice, a mișcărilor sale măsurabile seismografic și a rolului său în istoria climei.

Tocmai această combinație de știință, arhitectură și natură este cea care ne permite să înțelegem mai bine gheața și semnificația ei mult dincolo de Groenlanda.

"Calitate și fiabilitate"Jesper Hjort Hansen și Jesper Bredahl, antreprenor de instalații sanitare și electrice în Groenlanda

Jesper Bredahl, coproprietar al companiei de instalații sanitare și electrice VVS og El Firmaet A/S din Ilulissat (© Adam Mørk)
Jesper Hjort Hansen, coproprietar al companiei de instalații sanitare și electrice VVS og El Firmaet A/S din Ilulissat (© Adam Mørk)

Ce deosebește activitatea dumneavoastră de cea a firmelor de instalații sanitare de pe continent din Danemarca?

În lunile de iarnă, care durează între una și patru luni, avem temperaturi între -15 și -20 de grade. Acest lucru necesită măsuri de precauție pe timp de iarnă, cum ar fi corturi încălzite.

Efectuați lucrări de instalare și în timpul lunilor de iarnă?

Trebuie să finalizăm toate lucrările în aer liber până la 1 octombrie. Iarna, lucrăm în interiorul clădirii.

Aveți nevoie, de asemenea, de soluții sau produse speciale?

De fapt, noi folosim conducte de apă și canalizare preizolate cu încălzire prin traseu.

Nu este prima dată când alegeți produsele Geberit. Ce vă convinge?

În mod clar, calitatea și fiabilitatea produselor Geberit.

Despre Jesper Hjort Hansen și Jesper Bredahl
Jesper Hjort Hansen și Jesper Bredahl sunt coproprietari ai companiei de instalații sanitare și electrice VVS og El Firmaet A/S din Ilulissat. Compania funcționează de peste 20 de ani și are în prezent aproximativ 100 de angajați.
Înființată ca o companie tradițională de instalații sanitare, VVS og El Firmaet A/S s-a dezvoltat și mai mult, iar în prezent oferă servicii în domeniul instalațiilor sanitare, electrice, de încălzire, de izolare, de confecții metalice și de reparații auto.

Date

Geberit Know-how

Produse Geberit folosite în proiect
  • Sisteme de alimentare PE
  • Rezervoare Sigma
  • Sisteme de instalare Duofix
  • Clapete de acționare a spălării Sigma 70

Înscrieți-vă la eVIEWNewsletterul Geberit pentru arhitecți

Claj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.