Uşa de la baie

Suprafaţa medie a unei băi în apartamentele din Europa este cuprinsă între 4 şi 7 metri pătraţi. În cazul WC-urilor pentru oaspeţi este considerabil mai puţin. Cu atât de puţin spaţiu, fiecare bucăţică de spaţiu câştigat este un real avantaj, motiv pentru care, la proiectare, ar trebui să luaţi în considerare şi uşa.

Uşă de baie care se deschide spre interior
Uşă de baie care se deschide în exterior
O uşă care se deschide spre exterior economiseşte spaţiu în baie.

Câştig considerabil de spaţiu

În multe cazuri, cel mai mare câştig de spaţiu poate fi obţinut prin poziţionarea şi alinierea optimă a uşii de la baie. Uşa de la baie trebuie să aibă o lăţime de 90 de centimetri şi să nu aibă prag. Astfel, accesul este posibil şi pentru cei în scaun cu rotile, în cazul în care acest lucru ar deveni vreodată necesar. Dacă uşa se deschide şi se închide spre interior, aceasta ocupă aproape 1 metru pătrat de spaţiu la deschidere şi închidere. Acest spaţiu este eliberat dacă, în timpul proiectării, uşa poate fi poziţionată astfel încât să se deschidă spre exterior. Dacă nu este posibil, o uşă glisantă ar putea fi soluţia potrivită.

Un aspect privind siguranţa

Avantajele unei uşi de baie care se deschide spre exterior nu constau doar în câştigul de spaţiu. În primul rând, există aspectul siguranţei: dacă alunecaţi în baie şi aveţi ghinion să cădeţi, este posibil să vă pierdeţi mobilitatea sau chiar conştienţa. Cu toate acestea, o uşă care se închide spre interior poate fi cu greu deplasată de o a treia persoană dacă cineva stă nemişcat în faţa ei. Dacă, pe de altă parte, uşa poate fi deschisă spre exterior, cineva poate veni rapid în ajutorul persoanei care a căzut. Singura premisă: uşa trebuie să fie echipată cu o încuietoare care, în caz de urgenţă, poate fi deblocată şi din exterior.

Un plus de confort

Un alt avantaj al unei uşi care se deschide spre exterior este că este mai uşor de curăţat. Atunci când curăţaţi baia, uşa nu mai este un obstacol – toţi pereţii, şi mai ales pardoseala, sunt liber accesibile. Încă ceva despre calitatea uşii: baia este un loc foarte intim. Cu cât mai puţin zgomot iese din această încăpere, cu atât mai confortabil vă simţiţi înăuntru. De aceea, merită să montaţi aici o uşă de înaltă calitate.