Câștigătorul designului pentru 6mpInterviu cu arhitectul Carsten Wraae

La inițiativa Geberit, arhitecți internaționali au concurat între ei și și-au prezentat conceptele de baie pe 6 metri pătrați. Firma daneză de arhitectură Bjerg Arkitektur a câștigat concursul internațional de design cu proiectul “serenitate“. Carsten Wraae Jensen, manager de proiect și arhitect, știe ce contează în proiectarea băilor de 6 mp.

Arhitecții danezi de la Bjerg Arkitektur sunt obișnuiți cu băile mici. (© Wilfred Gachau)

Tu și echipa ta ați câștigat concursul internațional Geberit cu baia de 6 mp numită serenitate. Care sunt punctele forte ale designului dvs. de baie?

Echipa noastră s-a concentrat pe oferirea unui sentiment de calm și seninătate persoanei care va folosi acest spațiu. Am folosit lemnul, un material care trăiește și evocă emoții. Baia este unul dintre singurele spații în care putem închide ușa și să fim complet singuri. El sau ea trebuie să se simtă confortabil într-o atmosferă relaxantă.

Cum ați reușit să realizați acest lucru?

Am încercat să nu ne dorim prea multe deodată. Am acordat o atenție deosebită materialelor și texturii lor, precum și unui design integrat. Pentru aceasta am folosit o oglindă cu lumină integrată. Curățenia a fost de asemenea importantă pentru noi. Am optat pentru produse necomplicate, ușor de curățat, care arată elegant datorită suprafețelor lor uniforme. Designul băii noastre este realist și accesibil ca preț.

Sarcina a fost de a crea un design de baie atractiv pe o suprafață de 6 mp, ținând cont de șase cerințe principale. Ce v-a atras să participați la acest concurs?

Facem o mulțime de proiecte pentru școli, grădinițe și alte facilități sociale, unde trebuie să luăm în considerare multe cerințe tehnice. Realizarea unui design pentru această cameră de 6 mp ne-a atras pentru că era ceva diferit. Mulți ar spune că 6mp este mic. Pentru biroul nostru de arhitectură din Danemarca, este de fapt destul de mare. În Copenhaga, construcțiile sunt scumpe, așa că suntem obișnuiți cu planuri mult mai mici.

Care a fost cea mai mare provocare și cum ați reușit să o înfruntați?

Pentru a crea un spațiu care să fie durabil și funcțional în același timp. Nu am vrut să integrăm produse care doar arată bine. Ele trebuie să fie și practice. Ideea noastră a fost să creăm un spațiu sustenabil, cu o fereastră mare și o priveliște spre natură care să te invite să visezi.

Dacă vă uitați în cataloage sau vizitați showroom-urile, vedeți băi predominant spațioase. Realitatea este adesea diferită: mulți oameni au puțin spațiu în baie. Care sunt sfaturile dumneavoastră pentru a face spațiile mici funcționale și interesante?

Când intrați în cameră, lucrurile pe care le-ați depozitat în baie nu ar trebui să vă atragă atenția. Încercați să găsiți un sistem și să ascundeți lucrurile de uz zilnic. Creați un pic de spațiu pentru o atmosferă mai calmă. Nu uitați că aveți nevoie de spațiu în fața toaletei, a dușului și în fața lavoarului. Acești metri pătrați pot fi combinați prin aranjarea inteligentă a produselor. Așa economisiți spațiu.

Date

Despre Bjerg Arkitektur

Despre Bjerg Arkitektur

Bjerg Arkitektur este o firmă de arhitectură daneză, deținută de o familie, fondată în 1987. În afară de cele trei birouri din Danemarca, aceasta se află în Oslo, Varșovia și Santiago. Construcțiile responsabile și sustenabile au fost obiectivul principal al Bjerg Arkitektur timp de mulți ani. Din 2007, Bjerg Arhitectură lucrează intensiv cu renovarea energetică și cu clădirile pasive și cu consum foarte scăzut de energie.

Marea varietate de referințe ale acestora sunt enumerate atât în domeniul public, cât și în cel privat. Sunt cunoscuți în special pentru proiectarea de grădinițe, școli și locuințe sociale.

Galerie de imagini

ÎNSCRIEȚI-VĂ LA EVIEWNEWSLETTERUL GEBERIT PENTRU ARHITECȚI

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.