Muntele urban The Valley, Amsterdam (NL)

“The Valley“ oferă spațiu de locuit de înaltă calitate în mijlocul orașului Amsterdam. Zona publică a clădirii a primit certificatul de sustenabilitate BREEAM Excellent. Competența sanitară a Geberit a contribuit, de asemenea, la această realizare.

Clădirea va arăta cu greu în realitate așa cum arată în ilustrații, se plângea criticul olandez de arhitectură Mark Minkjan în 2016 despre primele vizualizări ale proiectului. Dar “The Valley“, așa cum se numește complexul de clădiri din cartierul financiar și zgârie-nori Zuidas din Amsterdam, este în picioare din 2021 și arată remarcabil de asemănător cu reprezentările.

O vale în țara scufundărilor

Netedă la exterior, un defileu stâncos și accidentat la interior: "The Valley" din Amsterdam (NL) (© Marcel Steinbach)

Scepticismul inițial nu este surprinzător. “The Valley“ sfidează noțiunea familiară de arhitectură. Ea amintește de o carieră din interiorul căreia se extrage materialul de construcție. La exterior, pereții complexului de clădiri sunt netezi, acoperiți cu o piele de oglindă. În interior, se deschide un defileu stâncos și accidentat.

198 de apartamente cu suprafețe cuprinse între 55 și 400 de metri pătrați găzduiesc acest munte urban în cele trei turnuri ale sale, care au o înălțime de până la 102 metri. Baza este rezervată pentru uz public. Birouri, magazine, restaurante, o piscină, o sală de sport, spații de expoziție și un muzeu de istorie naturală sunt găzduite pe cinci etaje.

Verde la exterior și interior

În prezent încă goală, fațada va fi în curând înverzită: 155 de soiuri de plante cresc aici (© Marcel Steinbach)

Natura face parte integrantă din această lucrare de arhitectură. Piet Oudolf, marele maestru al peisagisticii olandeze, a fost însărcinat cu plantarea. Plantare? Termenul este scurt în fața peisajului de grădină verticală pe care Piet Oudolf l-a realizat în “The Valley“. Pe cele zece etaje cresc 155 de soiuri de plante. În timp ce la etajele inferioare cresc arbuști și arbori cu flori, pe terasele superioare supraviețuiesc în principal ierburi mediteraneene.

Dar acesta nu este singurul motiv pentru care “The Valley“ este considerată o clădire “verde“. “The Valley“ este o așa-numită “clădire cu plus de energie“ și generează mai multă energie decât cea pe care o extrage din exterior. Sistemele fotovoltaice de pe acoperișuri, încălzirea centralizată și geamurile triple, încălzirea și răcirea prin pardoseală, toate contribuie la această eficiență energetică.

Încrederea în Geberit

Joroen Kemmink

Geberit contribuie, de asemenea, la obținerea calificativului “BREEAM-NL Excellent“ al standardului de certificare BREEAM, care a fost acordat pentru etajele inferioare, publice. La urma urmei, alimentarea eficientă cu apă și eliminarea apelor uzate sunt, de asemenea, criterii importante pentru certificarea clădirilor durabile. “Utilizarea atentă a apei a fost un subiect important încă de la început“, își amintește Jeroen Kemmink, managerul de proiect responsabil din partea Geberit.

Pentru a putea garanta volumul minim de spălare cu o spălare optimă a wc-urilor, sistemele de conducte au fost optimizate și traseele de apă au fost scurtate. În acest scop, constructorii au optat pentru sistemul de drenaj eficient SuperTube - și numai în timpul procesului de construcție. “Sprijinul apropiat a fost o condiție prealabilă pentru ca noi să putem implementa această soluție împreună“, spune Jeroen Kemmink. “Nu ar fi fost posibil fără mulți ani de cooperare și încredere reciprocă.“

Galerie de imagini

Date

ÎNSCRIEȚI-VĂ LA EVIEW NEWSLETTERUL GEBERIT PENTRU ARHITECȚI

Colaj de imagini (© Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.