Albul, o culoare cu multe faţete

V-aţi întrebat vreodată de ce albul este atât de popular în baie şi aţi constatat că această culoare nu arată întotdeauna la fel?

Oricine a stat vreodată în faţa unui raft de vopsea albă într-un magazin de bricolaj a aflat că albul are multe nuanţe. Există în jur de 100 de nuanţe de alb listate. Selecţia variază de la alb vechi la alb polar şi alb fildeş, şi cu siguranţă aţi dat la un moment dat peste indicaţia „alb alpin”.

Alb alpin, ce este mai exact?

Albul alpin este o nuanţă ceva mai caldă de alb, în special pentru băi, care a fost definită de Asociaţia Europeană a Industriei Ceramicii Sanitare încă din 1987 şi, prin urmare, este uneori denumită şi alb sanitar. Este considerat foarte neutru. Scopul albului alpin este de a crea prospeţime, mai mult spaţiu şi luminozitate în baie. În plus, această culoare întruchipează igiena şi curăţenia. În general, acelaşi lucru este valabil pentru toate nuanţele de alb: o notă de galben aduce căldură şi o senzaţie de bine într-o cameră. Variantele mai reci de albastru şi gri tind să reprezinte un aspect simplu şi rece. Cu toate acestea, este important de reţinut că până şi o nuanţă precis definită de alb poate avea un efect diferit asupra diferitelor materiale, cum ar fi plasticul, sticla sau ceramica. Acest lucru are de-a face cu fizica vederii.

Cum funcţionează percepţia noastră asupra culorilor?

Trei factori joacă un rol în ceea ce priveşte văzul: sursa de lumină, obiectul privit şi observatorul însuşi, întrucât percepţia noastră asupra culorilor şi obiectelor este rezultatul interacţiunii dintre ochi şi creier. Un alt factor decisiv pentru percepţia noastră este modul în care obiectul pe care îl privim reflectă lumina. Dacă lumina este reflectată în proporţie de 100 %, vedem albul pur. Dacă nu există nicio reflexie, negru. Starea suprafeţei este, de asemenea, importantă: un capac WC zgâriat, de exemplu, are o culoare diferită faţă de unul fără zgârieturi.

Schema de culori neutre foarte populară în baie

Multe băi din zilele noastre sunt încă în culoarea clasică, alb. La fel ca şi bucătăria, baia este, de asemenea, o cameră pe care mulţi oameni o consideră atemporală în ceea ce priveşte mobilierul şi designul. Aşa se explică de ce mulţi proprietari de locuinţe tind să adopte o schemă de culori neutre. Albul nu este o culoare la modă. Se potriveşte cu orice şi, dacă se strică ceva, este de obicei mai uşor să găseşti un înlocuitor decât în cazul culorilor la modă.

Este nevoie de creativitate

„Proiectarea unei băi ton în ton, în care toate obiectele au acelaşi alb, este dificilă”, afirmă Martin Rohrer, expert în culori şi materiale de la compania Geberit. Acesta recomandă: „Cel mai bine este să achiziţionaţi ceramică sanitară de la un singur producător sau din aceeaşi colecție pentru baie – astfel evitaţi, de exemplu, să aveţi un lavoar şi un vas WC în culori diferite – şi jucaţi-vă cu contrastele. De exemplu, combinaţi vasul ceramic alb cu mobilierul din lemn sau din alte culori. Dacă totuşi doriţi să proiectaţi cât mai mult în alb clasic, vă sfătuiesc să lucraţi cu accesorii colorate, cum ar fi textilele pentru baie, şi astfel să daţi mai multă culoare băii pentru a crea un echilibru armonios.”

Produse pentru baie

Ce baie v-aţi dori?

O baie perfectă îndeplineşte o serie întreagă de dorinţe şi cerinţe. Dar care sunt nevoile dvs.? Spaţiul, curăţenia sau designul sunt importante pentru dvs.? Doriţi produse uşor de utilizat sau preferaţi acel confort suplimentar pe care vi-l oferă, de exemplu, vasul WC cu funcţia de bideu inclusă Geberit AquaClean? Sau pentru dvs. este important un design universal? Indiferent de nevoile dvs., vă simplificăm viaţa de zi cu zi cu soluţii inteligente pentru baie.

Mai mult spaţiu în baie
Mai multă curăţenie în baie
Design mai funcţional în baie
Mai mult confort în baie
Mai multă accesibilitate în baie
Mai multă uşurinţă în utilizare în baie