Alb alpin, ce este mai exact?
Albul alpin este o nuanţă ceva mai caldă de alb, în special pentru băi, care a fost definită de Asociaţia Europeană a Industriei Ceramicii Sanitare încă din 1987 şi, prin urmare, este uneori denumită şi alb sanitar. Este considerat foarte neutru. Scopul albului alpin este de a crea prospeţime, mai mult spaţiu şi luminozitate în baie. În plus, această culoare întruchipează igiena şi curăţenia. În general, acelaşi lucru este valabil pentru toate nuanţele de alb: o notă de galben aduce căldură şi o senzaţie de bine într-o cameră. Variantele mai reci de albastru şi gri tind să reprezinte un aspect simplu şi rece. Cu toate acestea, este important de reţinut că până şi o nuanţă precis definită de alb poate avea un efect diferit asupra diferitelor materiale, cum ar fi plasticul, sticla sau ceramica. Acest lucru are de-a face cu fizica vederii.
Cum funcţionează percepţia noastră asupra culorilor?
Trei factori joacă un rol în ceea ce priveşte văzul: sursa de lumină, obiectul privit şi observatorul însuşi, întrucât percepţia noastră asupra culorilor şi obiectelor este rezultatul interacţiunii dintre ochi şi creier. Un alt factor decisiv pentru percepţia noastră este modul în care obiectul pe care îl privim reflectă lumina. Dacă lumina este reflectată în proporţie de 100 %, vedem albul pur. Dacă nu există nicio reflexie, negru. Starea suprafeţei este, de asemenea, importantă: un capac WC zgâriat, de exemplu, are o culoare diferită faţă de unul fără zgârieturi.
Schema de culori neutre foarte populară în baie
Multe băi din zilele noastre sunt încă în culoarea clasică, alb. La fel ca şi bucătăria, baia este, de asemenea, o cameră pe care mulţi oameni o consideră atemporală în ceea ce priveşte mobilierul şi designul. Aşa se explică de ce mulţi proprietari de locuinţe tind să adopte o schemă de culori neutre. Albul nu este o culoare la modă. Se potriveşte cu orice şi, dacă se strică ceva, este de obicei mai uşor să găseşti un înlocuitor decât în cazul culorilor la modă.
Este nevoie de creativitate
„Proiectarea unei băi ton în ton, în care toate obiectele au acelaşi alb, este dificilă”, afirmă Martin Rohrer, expert în culori şi materiale de la compania Geberit. Acesta recomandă: „Cel mai bine este să achiziţionaţi ceramică sanitară de la un singur producător sau din aceeaşi colecție pentru baie – astfel evitaţi, de exemplu, să aveţi un lavoar şi un vas WC în culori diferite – şi jucaţi-vă cu contrastele. De exemplu, combinaţi vasul ceramic alb cu mobilierul din lemn sau din alte culori. Dacă totuşi doriţi să proiectaţi cât mai mult în alb clasic, vă sfătuiesc să lucraţi cu accesorii colorate, cum ar fi textilele pentru baie, şi astfel să daţi mai multă culoare băii pentru a crea un echilibru armonios.”