Accente deosebite cu ajutorul lemnului în baie

Lemnul în baie a fost mult timp dezaprobat. Opinia generală era că mucegaiul se poate dezvolta rapid. Acest lucru este de fapt surprinzător, întrucât lemnul s-a dovedit a fi un material de construcţie bun şi este utilizat, de exemplu, în construcţii navale şi în construcţia de ferestre. Zonele în care contactul cu apa nu poate fi evitat. De asemenea, mobilierul din lemn masiv este folosit de mult timp în multe bucătării, unde există aburi şi stropi.

Încet-încet, are loc o schimbare de paradigmă şi în ceea ce priveşte lemnul în baie. Lemnul adevărat este întâlnit la pardoseli, ca panouri de perete şi la mobilierul pentru baie; chiar şi lavoarele pe blat sunt montate din ce în ce mai des pe lavoare din lemn masiv frumos, iar acum sunt disponibile chiar şi căzi de baie şi lavoare din lemn.

Adevărul este că: Lemnul este bun pentru climatul din încăpere

Lemnul este viu – asta înseamnă că: Lemnul are proprietatea de a absorbi şi de a elibera umiditate. Acest lucru are un efect pozitiv şi sănătos asupra climatului din încăpere. În plus, unele tipuri de lemn sunt cunoscute pentru efectul lor antibacterian datorită conţinutului ridicat de acid. Ceea ce nu reprezintă cea mai rea caracteristică în baie, unde igiena este importantă.

Ce trebuie să aveţi în vedere atunci când folosiţi lemnul în baie

 • Lemnul netratat nu are ce căuta în baie. Toate tipurile de lemn trebuie tratate cu uleiuri, glazuri sau lacuri pentru a preveni pătrunderea umezelii. Acest lucru este valabil şi pentru canelurile şi rosturile din elementele de pardoseală şi lemnul profilat.
 • În plus, alegerea tipului de lemn este decisivă. Ar trebui să folosiţi lemn rezistent la umiditate, adică tipuri de lemn dur şi greu, deoarece acestea sunt deosebit de rezistente. Cel mai bine este să cereţi sfatul unui specialist înainte de a cumpăra. Unele dintre opţiunile posibile sunt nucul, wenge, molidul şi zada.
 • Pardoselile trebuie să fie întotdeauna complet etanşate. De asemenea, este important să se etanşeze îmbinările marginilor cu material de etanşare.
 • Panourile din lemn de pe pereţi trebuie să fie întotdeauna ventilate din spate.

Sfaturi din interior

 • Este mai bine să evitaţi lemnul de pin în zonele în care există riscul de stropire cu apă, deoarece acesta tinde să dezvolte o ciupercă ce provoacă pete albastre, ca urmare a contactului îndelungat cu umezeala.
 • Nici stejarul nu este întotdeauna ideal. Deşi acest lemn este foarte dur, are tendinţa de a se păta rapid atunci când se utilizează agenţi de curăţare.
 • În baie, este mai bine să evitaţi lemnul de culoare roşie, cum ar fi merbau şi jatoba; de asemenea, acestea dezvoltă rapid nuanţe inestetice atunci când sunt expuse la umiditate.
 • Şi încă ceva: În baie se poate renunţa la produsele de protecţie a lemnului cu agenţi chimici împotriva ciupercilor şi insectelor, dacă se respectă regulile de mai sus.

Reguli simple de îngrijire

 • Cel mai bine este să ştergeţi imediat stropii de apă din baie, astfel încât picăturile de apă să nu poată pătrunde în lemn.
 • Asiguraţi-vă că niciun agent de curăţare agresiv nu intră în contact cu lemnul.
 • Nu trebuie să se permită niciodată pătrunderea umezelii în lemn. Prin urmare, cei care folosesc lemn uns cu ulei ar trebui să aplice în mod regulat un ulei de îngrijire. Acest lucru împiedică umflarea lemnului, îl menţine etanş şi îl face să respingă murdăria.
 • Acelaşi lucru este valabil şi în baie: o bună ventilaţie este esenţială.
 • De obicei, este suficient să ştergeţi suprafeţele din lemn cu o lavetă umedă pentru a le curăţa.

De ce este mobilierul de baie din lemn atât de popular?

Lemnul este un material popular în baie, deoarece are un efect pozitiv asupra atmosferei. Lemnul este un lucru viu, ceea ce înseamnă că poate absoarbe umezeala și, de asemenea, îl emite. Acest lucru are un impact pozitiv și sănătos asupra climatului din încăpere.

Mai puțin cunoscut, dar la fel de important: unele tipuri de lemn au și proprietăți antibacteriene datorită acidității lor ridicate. Acest lucru este deosebit de avantajos în baie - un loc în care igiena este luată foarte în serios.

Sfaturi: Lucruri la care trebuie să fii atent atunci când folosești mobilier de baie din lemn

Geberit ONE dulap de lavoar în design nuc

Lemnul în baie este un lucru bun. Dar atenție - anumite aspecte trebuie să fie luate în considerare atunci când alegeți lemnul pentru mobilierul de baie. Acest lucru se datorează faptului că în baie se creează multă umiditate, în special atunci când se face duș sau baie.

Selectați lemnul potrivit pentru contactul direct cu apa

Multe tipuri de lemn sunt ideale. Cu toate acestea, ar trebui să fiți precauți cu unele - în special dacă vin în contact direct cu apa.

 • Pin: Susceptibil la ciuperci de colorare albastră în cazul unei expuneri prelungite la umiditate.
 • Nuc: Se poate decolora din cauza absorbției de apă.
 • Arțar: Un lemn foarte dur, dar sensibil la pete atunci când se folosesc agenți de curățare.
 • Lemn roșu (cum ar fi merbau sau jatoba): Dezvoltă rapid umbre inestetice la contactul cu umiditatea.
Geberit ONE dulap de lavoar cu două sertare

Manipularea corectă și îngrijirea corectă a mobilierului de baie din lemn masiv

Odată ales lemnul potrivit pentru mobilierul de baie, podeaua sau panourile de perete, următoarea problemă este îngrijirea acestuia. Iată câteva sfaturi:

 • Ideal ar fi ca stropii de apă să fie șterși imediat, astfel încât apa să nu poată pătrunde în lemn.
 • Agenții de curățare agresivi nu trebuie folosiți pe lemn masiv.
 • Oricine folosește lemn uns cu ulei trebuie să aplice ulei de îngrijire în mod regulat. Acest lucru împiedică umflarea lemnului și asigură faptul că acesta rămâne sigilat și respingător pentru murdărie.
 • O bună ventilație este esențială.
 • Suprafețele din lemn pot fi șterse, de obicei, cu o cârpă umedă - nu este nevoie de nimic altceva.
 • Se poate renunța la protecția lemnului cu agenți chimici împotriva ciupercilor și insectelor în baie, dacă se respectă aceste reguli de bază.

Pentru cei care au nevoie de o manipulare și îngrijire și mai ușoară, mobilierul din placaj cu strat de melamină cu design din lemn este, de asemenea, o alegere bună. Acest mobilier este mai puțin sensibil la umiditate și este ușor de curățat.

Baie Selnova Compact din lemn de nuc american, dulapuri laterale, dulap cu oglindă

Asigurarea ventilației din spate a placării din lemn

Ventilația din spate a placării din lemn înseamnă lăsarea unui spațiu de aer între placare și perete. Acest spațiu de aer permite ventilația naturală și ajută la reglarea nivelului de umiditate. Spațiul dintre perete și învelitoare se numește decalaj de ventilație inversă.

Ventilația spatelui are următoarele beneficii:

 • Reglarea umidității: Aerul circulă prin spațiul de ventilație din spate dintre perete și placarea din lemn. Umiditatea este apoi redusă automat. Acest lucru este deosebit de important în băi, din cauza nivelului ridicat de umiditate.
 • Prevenirea mucegaiului: Datorită ventilației, umiditatea care se poate acumula în spatele învelitorii se evaporă. Acest lucru reduce riscul de formare a mucegaiului.
 • Izolație termică: Spațiul de ventilare din spate are și un efect izolator, ceea ce duce la îmbunătățirea performanței termice.
 • Prelungirea duratei de viață: Spațiul de ventilație din spate împiedică placarea să vină în contact direct cu peretele. Acest lucru poate prelungi durata de viață a lemnului, deoarece acesta este mai bine protejat împotriva influențelor potențial dăunătoare.

Îți proiectezi baia? Aceste întrebări apar adesea

Produse pentru baie cu design funcțional

Citiți postări similare