Considerente pentru o baie fără barierePăreri de la o persoană cu tetraplegie

Cât de importantă este o baie fără obstacole în viața de zi cu zi a unei persoane în scaun cu rotile? La ce ar trebui să fiți atenți atunci când construiți sau renovați baia? Și care sunt sfaturile de top de care trebuie să țineți cont atunci când instalați wc-uri, zone de lavoare, dușuri și altele în acest spațiu? Este de la sine înțeles că persoanele direct afectate de problemele legate de băile fără bariere sunt cele mai în măsiră pentru a răspunde la aceste întrebări, așa că ne-am întâlnit cu Peter Roos de la Centrul elvețian pentru paraplegici (SPC) din Nottwil, Elveția, pentru a afla mai multe. Peter, în vârstă de 38 de ani, a fost implicat într-un accident care l-a lăsat într-un scaun cu rotile și a fost de acord să ne vorbească despre un subiect foarte personal: baia.

Peter Roos, într-un scaun cu rotile, în zona lavoarului dintr-o baie fără bariere (© Ben Huggler)

Cât de importantă este baia pentru voi?

Ei bine, cu siguranță joacă un rol mult mai important în viața mea decât înainte! De când am devenit tetraplegic, sunt mereu dependent de ajutor extern, așa că este cu atât mai important pentru mine să pot face cât mai multe lucruri pe cont propriu - cel puțin când vine vorba de baie. Aici ar trebui să precizez că nu-mi mai pot controla singur mișcările intestinului sau ale vezicii urinare. Procesul de golire a intestinelor este un lucru care trebuie reînvățat și exersat în cadrul reabilitării și poate dura cu ușurință între 30 și 60 de minute. Acesta este motivul pentru care o iluminare bună, mult spațiu și o ventilație adecvată sunt un avantaj real în baie.

Aveți o toaletă normală acasă?

Am un vas wc suspendat pe perete cu o proiecție mare. Pot să mă deplasez cu scaunul până la el și apoi să mă deplasez pe scaunul wc. Un lucru care este mai puțin standard pentru mine este capacul wc-ului: am nevoie de ceva care să-mi ofere sprijin, cum ar fi un spătar, deoarece nu am stabilitate centrală. Dacă capacul cade prea mult în spate din cauza proiecției mari a ceramicii, ceea ce se întâmplă uneori în hoteluri, trebuie să îndes o pernă în spatele capacului pentru a mă putea sprijini de el.

Cum ți se pare că arată zona ideală de lavoar?

Cel mai important lucru pentru mine este să pot să-mi pot roti scaunul pe sub lavoar până când stomacul meu atinge marginea, deoarece numai așa am suficientă stabilitate pentru a face orice. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că sifonul trebuie să fie poziționat la distanță și, în funcție de tipul de construcție, ar fi ideal ca acesta să fie izolat, astfel încât să nu ajung să îmi ard picioarele. Acest lucru mi s-a mai întâmplat înainte, deoarece lipsa de sensibilitate a picioarelor înseamnă că nu am cum să știu când ceva devine prea fierbinte! Un alt bonus pentru mine este atunci când oglinda coboară cât mai aproape de lavoar. Aici există o tendință ca bateria să stea un pic în calea oglinzii și, în general, se ajunge la stropi pe sticlă, dar nu este nevoie de prea mult pentru a le șterge. Deoarece nu am prea multă forță în mâini, mi se pare adesea dificil să deschid o baterie normală. În acest caz, cea mai bună opțiune pentru mine este o baterie cu o singură maneta, care este suficient de lung pentru ca eu să pot ajunge la el.

De vorbă cu Peter Roos la Centrul elvețian pentru paraplegici din Nottwil (© Ben Huggler)
Despre Peter Ross
În urmă cu 13 ani, Peter Roos a fost rănit într-un accident de înot care l-a lăsat paralizat instantaneu de la gât în jos. Practic, a trebuit să își ia viața de la capăt. În prezent, poate să se ocupe de munca de birou, să se joace cu copiii săi, să conducă o mașină și nu doar să joace rugby în scaun cu rotile, ci să reprezinte echipa națională. Aruncați o privire la lista noastră de verificare pentru sfaturi suplimentare privind proiectarea unei băi fără bariere.