Cum să evităm legionella în apa potabilă

Legionella este o bacterie pe care nu ne dorim să o avem în corpul nostru. Este un agent patogen ai bolilor și poate duce la infecții, în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit. Deoarece se răspândește în conductele cu apă potabilă, este important să îi supraveghem habitatul și calitatea apei noastre potabile.

Știați că există milioane de creaturi mici, invizibile pentru ochiul uman, care dau târcoale în apa din conductele dumneavoastră? Este vorba despre legionella și alte bacterii. Apa stătătoare și o temperatură cuprinsă între 25 și 50 de grade Celsius sunt condițiile perfecte pentru ca astfel de bacterii să se înmulțească fără a fi observate.

Fără frică de legionella

Apa curge din bateria Geberit Piave montată pe perete într-un lavoar VariForm de tip "lay-on"

Legionella este o bacterie care poate provoca boli. Atunci când faceți duș, acestea sunt preluate de apă din para duș în picături mici. Legionella pătrunde în plămâni prin apă, prin intermediul căilor respiratorii. La persoanele sănătoase, este puțin probabil ca acestea să provoace boli. Dar persoanele cu un sistem imunitar slăbit se pot infecta cu boala legionarilor.

Pentru a vă proteja împotriva infectării cu boala legionarilor și pentru a menține calitatea ridicată a apei potabile, este important să schimbați complet apa de la robinet după o perioadă lungă de neutilizare. “Apa noastră potabilă trebuie înlocuită după cel mult 72 de ore, altfel apa din conducte devine rapid un paradis pentru germeni și bacterii precum legionella“, spune Beat Aebi, Product Manager Piping Systems International la Geberit.

Sfaturile lui Beat Aebi pentru o apă potabilă cu conținut scăzut de legionela

  • Legionella moare la temperaturi de peste 50 de grade Celsius. De aceea, este important să urmăriți cu atenție temperatura din boilerul dumneavoastră și să vă asigurați că aceasta este întotdeauna peste 50 de grade.
  • Dacă ați fost plecat de acasă pentru o perioadă de timp, vă recomandăm să nu beți apă direct de la robinet. Mai degrabă, ar trebui să trageți apa în toate conductele de apă potabilă din casa (de vacanță) timp de aproximativ două minute. Acest lucru include în special bateriile și dușurile. Evitați să vă aflați în baie atunci când apa curge.
  • Legionella se poate cuibări și direct la punctul de utilizare. Acesta este motivul pentru care trebuie să curățați în mod regulat de calcar dușurile și aeratoarele de la baterii - duzele de la bateriile din bucătărie și baie. Este suficient să le deșurubați, să le lăsați să se înmoaie într-un agent de decalcifiere disponibil în comerț și să le fixați din nou după curățare. Prin acest mod puteți garanta o calitate constant ridicată a apei potabile.
  • Bateriile sunt puncte potențiale de colectare a legionellei și a altor bacterii. Prin urmare, demontați robinetele care sunt (în principal) nefolosite, cum ar fi cele din spălătorie. Robinetele exterioare ar trebui să fie închise ermetic în timpul iernii. Administratorii și instalatorii se pot asigura că nu mai există apă în secțiunea respectivă a conductei de apă potabilă.
  • Pentru proprietarii de locuințe, merită să apeleze la un instalator pentru a testa în mod regulat - și, dacă este necesar, să înlocuiască - filtrul de apă menajeră. Într-o clădire de apartamente, de obicei, administratorul este cel care este responsabil de testarea și înlocuirea filtrului pentru a asigura o calitate ridicată a apei potabile.
  • În cazul în care incidența legionellei este ridicată, ar putea merita să folosiți o unitate temporară de spălare sanitară - cum ar fi unitatea de spălare sanitară Geberit Rapid. Fără lucrări majore de transformare și fără cheltuieli mari, aceasta poate fi montată la secțiunea relevantă a conductei pentru a asigura din nou calitatea apei dvs. potabile.

Puteți fi siguri că, dacă urmați aceste sfaturi, veți garanta că legionella nu va avea probleme în conductele de apă potabilă. Fără îndoială că acum vă întrebați dacă o spălare sanitară ar putea fi ceea ce vă trebuie. Nu ezitați să contactați un instalator pentru detalii. Acesta va fi bucuroși să vă ofere sfaturi.

Produse pentru mai multă curățenie în baie

Ce baie v-aţi dori?

O baie perfectă îndeplineşte o serie întreagă de dorinţe şi cerinţe. Dar care sunt nevoile dvs.? Spaţiul, curăţenia sau designul sunt importante pentru dvs.? Doriţi produse uşor de utilizat sau preferaţi acel confort suplimentar pe care vi-l oferă, de exemplu, vasul WC cu funcţia de bideu inclusă Geberit AquaClean? Sau pentru dvs. este important un design universal? Indiferent de nevoile dvs., vă simplificăm viaţa de zi cu zi cu soluţii inteligente pentru baie.

Mai mult spaţiu în baie
Mai multă curăţenie în baie
Design mai funcţional în baie
Mai mult confort în baie
Mai multă accesibilitate în baie
Mai multă uşurinţă în utilizare în baie