Cum să prevenim prezenţa legionellei în apa potabilă

Ce este legionella?

Legionella este o bacterie care se poate înmulţi în apa potabilă

Legionella este o bacterie pe care nu ne dorim să o avem în corpul nostru. Aceştia sunt agenţi patogeni şi pot duce la infecţii, în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

Pentru că s-au răspândit în conducte cu apă potabilă, este important să le supraveghem habitatul şi calitatea apei noastre potabile.

Cum ajunge legionella în apă?

Legionella pătrunde în apa potabilă prin intermediul alimentării cu apă menajeră. Aceste bacterii devin periculoase pentru oameni doar atunci când cantităţile mici de legionella care se găsesc în conducte se înmulţesc semnificativ. Temperatura apei şi stagnarea, precum şi aportul de nutrienţi din apa potabilă, sunt factorii decisivi în răspândirea legionellei. Temperaturile cuprinse între 25 şi 50 de grade Celsius sunt condiţiile perfecte pentru ca aceste bacterii să se înmulţească – dar aceasta este o problemă doar dacă apa nu este înlocuită în mod regulat.

Contractarea unei companii specializate în analiza apei este o idee bună pentru testarea legionellei în proprietatea dvs.

Nu trebuie să ne fie frică de legionella –sau să o subestimăm

Legionella sub microscop

Legionella este o bacterie care poate provoca boli. Când faceţi duş, acestea sunt clătite din capul de duş în picături mici de apă. Agenţii patogeni intră în plămâni în apă prin intermediul căilor respiratorii. La persoanele sănătoase, este puţin probabil ca acestea să provoace boli. Cu toate acestea, persoanele cu un sistem imunitar slăbit pot fi în pericol.

Ce boli provoacă legionella din apă?

Legionella poate provoca boala legionarilor. Aceasta este o infecţie pulmonară gravă, cu simptome care includ apariţia rapidă a durerilor de cap şi de piept, tuse, frisoane şi febră. Infecţia pulmonară este adesea severă şi poate dura aproximativ patru săptămâni. Efectele pe termen lung sunt necunoscute.

Sunt comune infecţiile cauzate de legionella?

În majoritatea ţărilor, cazurile de boala legionarilor raportate cauzate de legionella sunt sub două cazuri la 100.000 de persoane, potrivit Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor. Media europeană este de 1,8 cazuri. În Germania, rata este de doar 1,7 cazuri la 100.000 de persoane.

Sfaturi privind apa potabilă cu conţinut scăzut de legionella

Pentru combaterea agenţilor patogeni se folosesc următoarele măsuri:

  • Asiguraţi-vă că apa la toaletă este trasă aproximativ o dată la fiecare 24 de ore. Acest lucru poate împiedica răspândirea agenţilor patogeni chiar şi atunci când temperaturile sunt favorabile.
  • Setaţi-vă boilerul de apă caldă la cel puţin 55 °C. Acest lucru înseamnă că bacteriile nu se pot înmulţi în boilerul de apă caldă.
  • Instalarea unei unităţi de spălare la intervale este o idee bună în cazul proprietăţilor care nu sunt utilizate în mod regulat. Aceste unităţi pot fi programate astfel încât conductele să fie spălate în mod regulat şi apa să fie înlocuită.
  • Curăţaţi aeratoarele la baterii şi la capul de duş în mod regulat.
Legionella

Preveniţi legionella prin inspectarea periodică a filtrului de apă menajeră

Proprietarii de case ar trebui să aibă un filtru de apă menajeră verificat periodic de către un instalator. Aceştia pot recomanda apoi o înlocuire, dacă este necesar.

De obicei, chiriaşii nu trebuie să se ocupe de acest lucru, deoarece inspecţia şi înlocuirea este în mod normal responsabilitatea administratorului.

Fiţi atenţi la temperatura apei

Temperaturile apei între 25 şi 50 de grade Celsius sunt condiţiile perfecte pentru ca legionella să se înmulţească. Bacteriile încetează brusc să se mai înmulţească la 50 de grade, iar timpul necesar pentru ca acestea să se dubleze scade la mai puţin de 25 de grade. În special în timpul verii, există un risc semnificativ de încălzire a conductelor de apă rece în zona de pericol.

Măsurile pot fi luate în primul rând la nivelul boilerului. Setarea temperaturii apei calde la cel puţin 55 °C în permanenţă asigură faptul că bacteriile nu se pot înmulţi.

Buletin informativÎnregistraţi-vă acum

Rămâneţi la curent


Buletinul nostru informativ oferă informaţii fascinante şi sfaturi utile despre modul în care baia poate să vă facă viaţa mai uşoară.

Produse pentru mai multă curățenie în baie

Citiţi postări similare