Iluminatul în baie | Geberit.ro

Iluminatul potrivit în baie Planificarea Iluminării Perfecte În Baie

Baia este prima oprire dimineața și ultima seara, înainte de culcare. O baie cu o atmosferă familiară este cea mai bună modalitate de a începe ziua cu bine și de a o încheia într-un mod relaxant. O iluminare armonioasă a băii joacă un rol esențial în acest sens. Ghidul nostru vă poate ajuta să găsiți iluminatul potrivit pentru baia dumneavoastră.

Iluminatul pe înțelesul tuturor – ce înseamnă kelvin, Ra, lumen și lux?

Iluminatul este o parte importantă a designului interior și poate avea un impact semnificativ asupra atmosferei și stării de spirit a unei încăperi. Temperatura de culoare, redarea culorilor, luminozitatea și iluminarea joacă un rol important în acest sens.

Ilustrație a temperaturii de culoare cu diferite valori kelvin (© iStock.com/SuriyaKK)

Temperatura de culoare (kelvin) - cât de caldă sau rece este lumina

Temperatura de culoare definește modul în care este percepută culoarea luminii. Aceasta specifică cât de caldă sau rece pare lumina și se măsoară în kelvins (K). Cu cât valoarea kelvinilor este mai mare, cu atât lumina pare mai rece (albăstruie). Între timp, valorile kelvin mai mici sunt percepute ca o lumină mai caldă (gălbuie). De exemplu, becurile convenționale au o temperatură a culorii de aproximativ 2.700 K, ceea ce le face să pară mai calde și cu un ton gălbui. În schimb, lumina zilei are o temperatură de culoare cuprinsă între 5.000 și 6.500 K și apare mai rece, cu un ton albăstrui.

Diferite stări de iluminare în baie cu ajutorul conceptului de iluminat Geberit ComfortLight (© Geberit)

În general, se face o diferențiere între diferite categorii de lumină albă:

  • Albul cald are o temperatură de culoare de sub 3.300 K și generează o iluminare caldă și plăcută. Este adesea utilizat în zonele de locuit, cum ar fi dormitoarele, camerele de zi sau coridoarele.
  • Albul neutru sau albul universal are o temperatură de culoare cuprinsă între 3.300 și 5.300 K și generează o lumină plăcută și strălucitoare, utilizată în zonele de lucru, cum ar fi birourile, școlile și bibliotecile.
  • Albul rece sau albul de zi are o temperatură de culoare de peste 5.300 K și generează o lumină rece, albăstruie, care este adesea utilizată în sălile de operație, laboratoare, instalații industriale și alte locuri în care este necesară o concentrare și o atenție sporită.

Redarea culorilor (valoarea Ra)

Redarea culorilor se referă la naturalețea cu care apar culorile obiectelor în anumite condiții de iluminare. În baie, acest lucru este deosebit de important atunci când vă uitați în oglindă, pentru a arăta tonurile naturale ale pielii și ale părului și culoarea hainelor sau a machiajului.

Aceasta este reprezentată de valoarea Ra, cunoscută și sub numele de CRI (Colour Rendering Index). Pe o scală de la 0 la 100, aceasta specifică gradul de acuratețe cu care o sursă de lumină redă culorile obiectelor în comparație cu lumina naturală a zilei. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât culorile redate sunt mai apropiate de cele originale. O valoare Ra de 100 corespunde unei redări a culorilor așa cum se obține la lumina naturală. La valori Ra mai mici, culorile par distorsionate sau alterate. În general, o redare ridicată a culorilor ajută la crearea unei atmosfere naturale și plăcute în încăperi.

Sfatul nostru: Valorile de 80 Ra și peste reprezintă un bun punct de referință pentru interioare. În baie, se recomandă o valoare de peste 90 Ra pentru redarea naturală a tonurilor pielii.

Ilustrația arată modul în care lumina este reflectată de suprafețe și percepută de ochiul uman (© Tribecraft). Lumina becului radiază în toate direcțiile; cât de strălucitoare este aceasta este exprimată în lumeni. Atunci când lumina atinge o suprafață, se numește iluminarea, care se măsoară în lux. Ochiul uman percepe culoarea luminii - dacă este mai gălbuie sau mai albăstruie. Această temperatură de culoare este indicată în Kelvin.

Luminozitate (lumen)

Valoarea lumen (lm) indică cât de luminoasă este o sursă de lumină. Cu cât valoarea lumen este mai mare, cu atât lumina este mai strălucitoare.

Iluminanță (lux)

Iluminanța definește cantitatea de lumină care cade pe o anumită suprafață la o anumită distanță de sursa de lumină și se măsoară în lux (lx). Cu cât valoarea luxului este mai mare, cu atât iluminarea de pe suprafața respectivă este mai puternică și mai intensă. Valoarea luxului este importantă pentru a se asigura că iluminarea într-o încăpere este suficient de puternică și blândă pentru ochi.

Sfatul nostru: Luminozitatea și strălucirea sunt puternic influențate de pereții înconjurători, de textura și culoarea acestora. Ori de câte ori este posibil, analizați întotdeauna o soluție de iluminat într-un context realist, cu o baie de dimensiuni, culori și materiale de perete adecvate.

Sfaturi pentru o iluminare optimă în baie

Sfat 1: Amestec de iluminare directă și indirectă

Designerii de interior încearcă să găsească un bun echilibru între iluminatul direct și indirect în baie.

  • Iluminare directă: Lămpile cu un fascicul de lumină focalizat generează un iluminat direct. Acest lucru favorizează formarea de umbre și are ca rezultat o vivacitate naturală (dacă vine de sus). Cu toate acestea, iluminarea directă generează, de asemenea, contraste ridicate și, prin urmare, umbre nefavorabile în unele cazuri.
  • Iluminare difuză: Iluminarea difuză apare atunci când un fascicul de lumină este filtrat sau împrăștiat de un ecran sau de o umbră.
  • Iluminare indirectă: În iluminarea indirectă, sursa luminii este reflectată de un obiect sau de un zid. Ambele iluminări difuză și indirectă distribuie lumina mai uniform, dar oferă doar o iluminare plictisitoare atunci când sunt folosite singure.

Sfat 2: Combinați între cinci și șapte surse de lumină

Se recomandă o combinație de mai multe surse de lumină pentru a crea un iluminat echilibrat pentru diferite activități. Numărul depinde de dimensiunea camerei, de tipul și intensitatea iluminatului dorit și de cerințele individuale.

Designerul de interior suedez Frida Ramstedt a inventat “regula de la 5 la 7“ în legătură cu iluminatul. Ea consideră că fiecare cameră ar trebui să aibă între cinci și șapte surse de lumină. Unii oameni recomandă chiar și până la nouă surse. Un alt sfat al ei este să folosiți lumină din categorii diferite.

În baie, se recomandă o combinație a următoarelor tipuri de iluminat:

  • Lumina principală: Distribuie lumina în jurul întregii încăperi, de exemplu, luminile din tavan, o oglindă de baie cu iluminare sau un dulap cu oglindă cu iluminare.
  • Mobilier iluminat: Subliniază elementele interesante și creează un sentiment de atmosferă, de exemplu, iluminarea zonelor deschise ale mobilierului sau iluminarea sub mobilier.
  • Lumina de atmosferă: Folosită în principal în scopuri decorative, de exemplu, spoturi luminoase îndreptate asupra unui obiect, lumini de basm sau lumânări.
  • Echipament iluminat: Produse sanitare cu surse de lumină integrate care oferă funcții suplimentare, de exemplu plăci de acționare cu lumină de orientare care se activează imediat ce cineva se apropie de toaletă.
Imaginea arată diferitele zone iluminate din baie: wc, spălător și duș. (© Tribcraft)

Surse de lumină suplimentare utilizate în designul băii:

  • Iluminarea interiorului mobilierului, de exemplu lumina sertarelor
  • Oglindă de mărire cu iluminare
  • Indicatoare luminoase care arată starea dispozitivului

În baia prezentată, camera și imaginea din oglindă sunt iluminate în mod optim datorită combinației de surse de lumină directă și indirectă. Dulapul cu oglindă cu iluminare este utilizat ca lumină principală în baie. O oglindă de baie cu iluminare este, de asemenea, posibilă. Luminile de nișă din dulapul cu oglindă și din cabina de duș luminează elegant spațiile utilizate. Iluminarea clapetei de acționare și de sub toaletă și a mobilierul de baie reprezintă un punct de atracție arhitectural și contribuie, de asemenea, la atmosfera familiară.

Soluții Geberit pentru o iluminare armonioasă a băii

Iluminatul pentru baie de la Geberit utilizează surse de lumină conectate pentru a crea o iluminare armonioasă și condiții optime de iluminare pentru o gamă de cerințe diferite. Produsele de baie devin o sursă de lumină care poate fi adaptată la rutina dvs. zilnică.

Avantajele conceptului de iluminat Geberit ComfortLight dintr-o singură privire:

  • Produsele sanitare și mobilierul de baie cu Geberit ComfortLight pun în valoare încăperea și oferă o iluminare perfectă pentru orice moment al zilei.
  • Luminozitatea reglabilă și culorile luminoase asigură o stare de bine în baie.
  • Sursele de lumină conectate pot fi controlate simultan și perfect coordonate prin simpla apăsare a unui buton.

Modalități de iluminare naturală cu ComfortLight

Lumina are un impact semnificativ asupra bunăstării noastre. Lumina albă, strălucitoare, ne trezește, în timp ce lumina caldă, mai blândă, are un efect relaxant. Produsele sanitare și mobilierul de baie cu Geberit ComfortLight impresionează prin coordonarea temperaturii de culoare și a luminozității: în varianta de atenuare continuă, lumina puternică devine automat mai rece, iar cea mai întunecată mai caldă. Astfel se creează condiții de iluminare naturală pentru rutina din baie și o atmosferă familiară în încăpere. Mai multe informații despre Geberit ComfortLight pot fi găsite pe site-ul nostru..

Descoperiți posibilitățile Geberit ComfortLight

Man and woman in perfectly lit bathroom with Geberit ONE bathroom furniture and ceramic appliances (© Geberit)
Vă rugăm să selectați un punct de informare din imagine…

La ce ar trebui să fiu atent atunci când iluminez baia? Sfaturi de la experți

Expertul în iluminat Andreas Janser în laboratorul de iluminat de la sediul Geberit din Rapperswil-Jona, Elveția. (© Geberit)

Managerul de produs și electricianul calificat Andreas Janser a jucat un rol important în dezvoltarea conceptului de iluminat Geberit ComfortLight. Împreună cu colegul său a lucrat din greu pentru a obține un iluminat optim al băii în laboratorul de lumină de la sediul central Geberit, care este amenajat cu pereți și tavane mobile, vase ceramice, mobilier și pereți despărțitori din sticlă. Aici, expertul este la îndemână pentru a oferi câteva sfaturi privind iluminarea băii.

Produse pentru mai mult confort în baie