Culori pentru baieSfaturi pentru un concept de culoare echilibrat

Alegerea unei culori în baie este dificilă pentru mulţi. Gama de culori diferite oferite este imensă. În plus, aspecte tehnice cum ar fi nivelurile ridicate de umiditate şi curăţarea trebuie să fie luate în considerare. Aceste idei ar trebui să vă ajute să alegeţi culoarea potrivită pentru baia dvs.

Este nevoie de vopsea specială în baie?

Femeie în rochie galbenă în faţa unei băi de culoare verde mentă cu mobilier şi obiecte ceramice de baie de la Geberit şi baterii negre

Se recomandă să se utilizeze vopsele speciale în baie, care împiedică dezvoltarea mucegaiului. Din cauza vaporilor de apă, climatul băilor este foarte umed.

Vopselele pe bază de emulsie convenţionale nu sunt, de obicei, compatibile cu nivelul ridicat de umiditate din băi. Vopselele adecvate sunt etichetate corespunzător. Vopselele pe bază de silicaţi sau pe bază de latex sunt ambele ideale.

Vopseaua pe bază de silicaţi are multe avantaje. Aceasta permite pereţilor să respire şi poate absorbi şi apoi emite umezeală în aer. Acest lucru îmbunătăţeşte climatul interior. În plus, vopselele pe bază de silicaţi sunt, de asemenea, potrivite pentru persoanele care suferă de alergii, deoarece, de obicei, acestea nu conţin solvenţi. În cele din urmă, vopselele pe bază de silicaţi sunt în principal alcaline, ceea ce asigură că mucegaiul nu are unde să crească.

Vopselele pe bază de latex sunt fabricate din răşini (de obicei răşini artificiale în zilele noastre). Acestea sunt rezistente la umiditate, robuste şi uşor de curăţat. Cu toate acestea, reţineţi că vopselele pe bază de latex nu pot fi utilizate peste straturi anterioare, deoarece noua vopsea nu aderă la suprafaţă. Îndepărtarea este, de asemenea, foarte solicitantă – vopseaua pe bază de latex trebuie şlefuită sau dezalcalizată. Dacă vă închiriaţi locuinţa, vă recomandăm să discutaţi acest aspect cu proprietarul dvs.

La ce trebuie să fiţi atenţi atunci când cumpăraţi vopsea pentru baie?

Vedere de ansamblu a diferitelor cutii de vopsea (© imagine creată de Freepik)

Ca în toate proiectele de îmbunătăţire a locuinţei, lucrările trebuie efectuate în mod profesionist. Cereţi sfaturi de la magazinul local de bricolaj sau lăsaţi munca în seama unui profesionist.

În plus faţă de alegerea vopselei pe bază de silicaţi sau de latex, curăţarea este, de asemenea, un aspect important. În special în zona duşului, se folosesc agenţi de curăţare acizi pentru îndepărtarea calcarului. Aceştia pot deteriora vopseaua de perete. În acest context, producătorii de vopsele îşi clasifică şi etichetează produsele în cinci clase de abraziune în mediu umed :

 • Clasa de abraziune în mediu umed 1: Cea mai durabilă şi mai robustă, poate fi curăţată cu agenţi de curăţare obişnuiţi, bureţi sau apă curgătoare
 • Clasa de abraziune în mediu umed 2: Robustă, poate fi curăţată şi cu un burete sau o perie abrazivă
 • Clasa de abraziune în mediu umed 3: Rezistenţă limitată la abraziune, poate face faţă agenţilor de curăţare, bureţilor sau forţei fizice
 • Clasa de abraziune în mediu umed 4: Sensibilă, dar poate fi curăţată cu o cârpă umedă şi moale
 • Clasa de abraziune în mediu umed 5: Cea mai puţin robustă, poate fi deteriorată chiar şi cu o cârpă moale

Culori pentru baie – pas cu pas, spre conceptul de culoare potrivit

Alegerea culorii potrivite pentru baia dvs. este un pas esenţial în procesul de proiectare. Dar, înainte de a răsfoi gamele de culori, ar trebui să vă gândiţi mai întâi dacă doriţi să folosiţi faianţă.

Baie de familie cu plăci mari şi mobilier pentru baie, plus obiecte ceramice de baie de la Geberit iCon

Punerea bazelor – faianţă sau nu

Dacă alegeţi faianţă în baie, atunci atât culoarea cât şi dimensiunea plăcilor sunt aspecte importante. Aspectul „fără rosturi” a devenit din ce în ce mai popular, din câteva motive foarte bune:

 • 1. Design: Rosturile pot perturba aspectul unei încăperi. Formatele mai mari de plăci creează o atmosferă mai calmă şi mai armonioasă în încăpere.
 • 2. Igienă : Rosturile au tendinţa de a acumula murdărie – şi murdăria este adesea ştearsă în rosturi în timpul curăţării. Este necesară o curăţare suplimentară, consumatoare de timp, pentru a aduce baia înapoi la aspectul original. Dacă nu se curăţă în mod corespunzător, mucegaiul se poate acumula chiar şi în rosturi.
Femeie care îşi usucă părul cu un prosop într-o baie cu duş deschis şi gresie mare în stil terrazzo

Peretele de duş din spate este un caz special, deoarece este expus la multă umiditate. Dacă nu doriţi să folosiţi faianţă, iată două alternative:

 • Piele de elefant ” de protecţie: Peretele este sigilat cu o răşină transparentă specială care face ca vopselele convenţionale sau tapetul să fie impermeabile. Reţineţi că suprafaţa va avea un finisaj lucios după aplicare.
 • Vopsea pe bază de latex : Această vopsea este rezistentă la umiditate şi necesită o tencuială impermeabilă. Deşi vopseaua pe bază de latex este rezistentă la vaporii de apă, nu este 100% impermeabilă. Reţineţi că imperfecţiunile nu trebuie vopsite, deoarece acest lucru poate duce la deteriorare cauzată de apă sau la formarea de mucegai.

Sfatul nostru : În special în duşuri , se recomandă placarea pereţilor cu panouri pentru a preveni deteriorarea cauzată de apă. Panourile de perete reprezintă o opţiune ieftină şi sunt disponibile în numeroase culori sau cu modele şi fotografii.

Plăcile mari renunţă aproape în întregime la rosturi. O notă de lux poate fi creată cu Stucco Veneziano sau Marmorino. Acestea sunt tencuieli de var care pot fi lustruite până la un nivel ridicat de strălucire şi apoi arată ca piatra naturală. Acestea îmbunătăţesc climatul interior şi au protecţie naturală împotriva mucegaiului, dar nu trebuie curăţate cu detergenţi de baie acizi.

Într-o renovare de baie, prima întrebare este dacă se păstrează faianţa existentă sau se renovează întreaga cameră. Ghidul nostru de renovare a băii conţine tot ceea ce trebuie să ştiţi.

Baie albă cu dulap cu oglindă, dulap de lavoar, clapetă de acţionare şi obiecte sanitare din ceramică de la Geberit

Alb clasic – un pariu sigur

După anii '70 şi '80, albul a devenit din nou culoarea preferată în baie. Albul rămâne foarte popular, deoarece este asociat cu puritatea şi calitatea.

Colecțiile pentru baie cu toalete, lavoare, mobilier de baie şi suprafeţe de duş albe sunt atemporale şi pot fi combinate bine cu orice culoare.

Tonurile pastelate sunt primitoare şi dau o senzaţie de spaţiu

Tonurile pastelate dintr-o privire

Culori precum bej, gri deschis sau nuanţe de pudră sunt adesea întâlnite pe pereţii din baie. Culorile neutre ale pereţilor au un aspect modern şi impresionează datorită frumuseţii lor atemporale. În plus, acestea conferă, de asemenea, un aspect deosebit de elegant mobilierului pentru baie, lavoarelor şi toaletelor albe.

 • Nuanţele de nisip conferă în general un sentiment de căldură. Nuanţele de nisip şi nude armonizează corpul şi sufletul şi creează un sentiment vizibil de pace şi calm.
 • O mare varietate de tonuri de gri sunt disponibile. Prin adăugarea unui pic de maro, se creează un gri cald. În schimb, griul pare rece atunci când se adaugă puţin albastru.
 • Culorile pastelate cum ar fi albastru deschis, roz trandafiriu sau mentă conferă un sentiment de luminozitate şi bunăstare în încăpere. Atunci când sunt combinate cu alb, culorile pastelate dau o impresie prietenoasă, făcând în acelaşi timp ca băile mici să pară mai mari.

Sfatul nostru: Indiferent de culoarea pe care o alegeţi, întotdeauna testaţi culoarea chiar în baie înainte de a picta peretele. O modalitate uşoară de a face acest lucru este de a folosi probe de mai multe culori una lângă alta direct pe perete sau de a picta un model de testare pe lemn sau carton. Asiguraţi-vă că vă uitaţi la rezultate în diferite momente ale zilei, deoarece lumina şi împrejurimile (de exemplu, culoarea faianţei, a mobilierului pentru baie sau a tavanului) pot avea un impact semnificativ asupra modului în care apare culoarea.

Setarea accentelor cu echipamente de baie în culoare

Este de la sine înţeles că obiectele sanitare din ceramică şi mobilierul pentru baie nu trebuie să fie întotdeauna albe. Lavoarele şi toaletele sunt, de asemenea, disponibile în diferite culori. Dacă acest lucru este un pic prea mult pentru unele persoane, obiectele sanitare din ceramică mate pot fi o opţiune atractivă. Produsele în alb mat sau negru mat, în special, sunt discrete, dar totuşi se disting din mulţime.

Vopsirea pereţilor sau înlocuirea obiectelor nu este absolut necesară pentru a adăuga culoare în baie. În schimb, designerii de interior adaugă atingeri colorate cu accesorii pentru baie. Avantajul acestui procedeu în comparaţie cu vopsirea este că ustensilele de baie pot fi înlocuite rapid şi ieftin. Următoarele oferă un strop de culoare:

 • Materiale textile, cum ar fi prosoape, covoraşe de baie, covoare sau perdele de duş
 • Dozatoare de săpun, pahare pentru periuţe de dinţi şi suporturi pentru prosoape
 • Vaze şi ghivece pentru plante
 • Tablouri şi sculpturi
 • Articole decorative, cum ar fi lumini, lumânări şi sfeşnice
 • Piese mici de mobilier de baie
 • Clapete de acţionare personalizate

Plantele pot, de asemenea, să aducă culoare în baie, împreună cu o ambianţă naturală. Dar atenţie, nu toate plantele sunt potrivite pentru băi.

Spaţiu de spălare cu lavoar pe blat Geberit iCon în alb mat şi accesorii de baie negru mat
Macroimagine a unei mâini care atinge un lavoar Geberit iCon în alb mat

Întrebări frecvente privind planificarea culorilor în baie

Există tendinţe emergente în ceea ce priveşte materialele şi culorile din baie?

Mobilierul şi accesoriile de baie negre sunt în vogă în prezent. Atunci când sunt folosite cu moderaţie şi combinate inteligent, produsele negre fac o declaraţie puternică. Arhitecţii renumiţi folosesc din ce în ce mai mult negru în baie .

Lemnul în baie rămâne o alegere populară. Are o legătură cu natura ca niciun alt material şi asigură o atmosferă plăcută în baie datorită aspectului, senzaţiei şi mirosului său.

Combinarea diferitelor materiale este, de asemenea, populară. În acest fel pot fi create efecte interesante. Avantajul: Dacă diferite materiale sunt combinate între ele, rezultatul este un stil individual plăcut atât la vedere, cât şi la atingere.

Buletin informativÎnregistraţi-vă acum

Rămâneţi la curent


Buletinul nostru informativ oferă informaţii fascinante şi sfaturi utile despre modul în care baia poate să vă facă viaţa mai uşoară.

Produse pentru baie cu design funcțional

Citiţi postări similare