Înălţimea ideală de montaj

Înălțimile de instalare pentru elementele de baie sunt importante atât pentru persoanele înalte, cât și pentru cele scunde. (© Geberit)

Nimic nu este mai enervant decât un lavoar montat prea jos. Aplecarea constantă vă reaminteşte zi de zi că un aspect important a fost neglijat în proiectarea băii: înălţimea de montaj.

La ce înălţime ar trebui să fie montat lavoarul, vasul WC sau dulapul cu oglindă? Răspunsul este foarte simplu: depinde. Depinde dacă sunteţi înalt sau scund, dacă sunteţi în formă sau dacă aveţi abilităţi motorii limitate. Persoanele cu o înălţime de aproximativ 176 cm sunt în avantaj. Acestea beneficiază de standardele care determină înălţimile de montaj. Însă, dacă sunteţi mai înalt, înălţimea de 80 cm pentru lavoare este evident prea mică. Pentru vasul WC, înălţimea standard de 40 cm poate fi, de asemenea, prea mică. Este mai probabil să vă ghemuiţi pe vasul WC decât să staţi pur şi simplu pe acesta, ceea ce este mai bine din punct de vedere anatomic, dar mai obositor când vă ridicaţi.

Cu excepţia cazului în care există instrucţiuni contrare, instalatorii montează elementele sanitare la înălţimea standard. În cazul în care se doreşte o altă înălţime de montaj, acest lucru trebuie discutat în prealabil cu firma de instalare sau cu biroul de proiectare şi trebuie convenit în mod obligatoriu. De asemenea, se recomandă să le reamintiţi instalatorilor desemnaţi acest acord cu puţin timp înainte de montaj.

Ce spune standardul

Fiecare persoană este diferită, iar înălţimea ideală de montaj variază în consecinţă. În cazul în care nu sunt exprimate alte dorinţe, instalatorii montează elementele de baie conform standardului.

 • Oglindă sau dulap cu oglindă
  Între 100 cm şi 180 cm. Aici depinde dacă persoanele cu o înălţime redusă de vizualizare ar trebui să poată utiliza confortabil oglinda.
 • Lavoar
  80 cm (standard); recomandare Geberit: 85 cm
 • Cârlig pentru haine
  110 cm
 • Vas WC
  40 cm (standard); recomandare Geberit: 41,42 cm

Produse pentru baie