Când mobilierul de baie se udă 

Umiditatea din baie poate fi o problemă pentru mobilier. Picăturile de apă de la lavoar, wc, duș, cadă se răspândesc în baie și duc la o umiditate ridicată, care poate deteriora mobilierul dacă acesta nu este făcut pentru a se potrivi condițiilor din baie, iar aerisirea băii nu este suficientă.

Dacă umiditatea ajunge la lemn, zonele afectate pot începe să se umfle. Panourile de lemn umede de pe mobilierul de baie își pot schimba forma. În cel mai rău caz, este posibil ca sertarele și ușile dulapurilor să nu se mai potrivească corect. Puteți preveni tot felul de probleme în baie alegând mobilierul potrivit.

Dar la ce să fii atent atunci când cumperi mobilier de baie? 

Există doi factori relevanți atunci când alegeți mobilierul pentru baie: materialul din care este fabricat mobilierul și suprafața mobilierului de baie.

Materialul folosit

Lemnul este cel mai frecvent utilizat pentru mobilierul de baie și vine în diferite forme: placaj, plăci aglomerate, plăci MDF sau lemn masiv. În funcție de compoziția sa, lemnul va reacționa diferit la umiditatea din aer și, prin urmare, variază în ceea ce privește adecvarea pentru mobilierul de baie.

  • Placajul este probabil cea mai bună alegere. Acesta își schimbă forma mult mai puțin decât lemnul masiv, deoarece este lipit transversal. Umflarea datorată umidității nu este nici pe departe o problemă ca în cazul altor tipuri de lemn. Materialul este, de asemenea, foarte rezistent la îndoire și ușor de înșurubat; cu alte cuvinte, este o alegere bună și funcțională pentru mobilierul de baie.
  • Plăcile MDF constau din fibre de lemn descompuse care sunt amestecate cu clei și presate. Suprafața este frumos netedă, ceea ce înseamnă că este bună pentru folii și lacuri. Cu toate acestea, ele sunt mult mai grele decât plăcile aglomerate și, de asemenea, mai scumpe. Sunt destul de rezistente la apă și, prin urmare, sunt perfect adecvate pentru utilizarea în mobilierul de baie. Mucegaiurile sau umflăturile nu sunt o problemă cu folii sau lacuri bune.
  • Plăcile aglomerate în forma lor brută nu sunt potrivite pentru băi, deoarece se umflă ireversibil atunci când sunt expuse la umiditate. Totuși, acest lucru poate fi evitat printr-o bună etanșare a suprafeței. Un set de mobilier de baie realizat din PAL nu este, așadar, în principiu, o idee rea. În cele din urmă, depinde de calitatea prelucrării.
  • Lemnul masiv se dilată rapid atunci când este expus la umiditate. Nici măcar cele mai bune măsuri de construcție nu pot schimba acest lucru. În plus, este relativ scump. Prin urmare, vă sfătuim să nu folosiți mobilier de baie din lemn masiv.
Dulap de lavoar Geberit ICon

Suprafețe

Deoarece materialele din lemn care pot fi folosite nu sunt foarte atractive și, chiar și într-un caz ideal, sunt sensibile la apa din aer, acestea au nevoie de acoperire. Există tot felul de variante diferite.

Foliile sunt cele mai simple și, de asemenea, cele mai puțin costisitoare. Calitatea este un factor decisiv. Foliile ieftine de pe mobilierul de baie sunt sensibile la zgârieturi și au tendința de a se desprinde și apoi apa poate deteriora mobilierul. Pe de altă parte, foliile groase de înaltă calitate, cum sunt cele folosite de Geberit, sunt robuste și ușor de întreținut.

  • Melamina este un laminat realizat din rășină, hârtie decorativă și un strat superior transparent. Materialul este foarte robust - și, prin urmare, o alegere bună pentru baie.
  • Furnirul din lemn adevărat este lipit pe plăci aglomerate sau MDF sub forma unui strat de lemn cu o grosime de aproximativ un milimetru. Are un aspect foarte asemănător cu mobilierul din lemn masiv. Cu un furnir, mobila este mai puțin costisitoare, dar mai stabilă decât atunci când este realizată din lemn masiv. Firește, fațada din lemn adevărat trebuie să fie acoperită, lăcuită sau albită, altfel este sensibilă la umiditatea ridicată din baie.
  • Lacul asigură efectul popular de luciu puternic pentru mobilierul de baie. Acesta este însă costisitor, în special din cauza procedurii elaborate utilizate: după lăcuire, suprafața trebuie șlefuită și lustruită. Acest lucru face ca dulapul lateral să fie rezistent la zgârieturi și impermeabil.
  • Sticla are avantajul bine-cunoscut de a fi complet insensibilă la umiditate. Atunci când vine vorba de mobilier de baie, sticla este de obicei combinată cu un panou MDF sau un panou aglomerat care este de obicei vopsit în alb, negru sau gri antracit. Sticla asigură efectul de luciu puternic și conferă mobilierului de baie o protecție suplimentară împotriva umidității.

Produse pentru baie