Sara Kulturhus în Skelleftea, Suedia

Un hub cultural și urban ce este în perfectă armonie cu natura sălbatică a nordului – Sara Kulturhus din orașul suedez Skellefteå stăpânește acest echilibru cu aplomb.

Un hub urban aproape de Cercul Arctic? În Skellefteå – un oraș din nordul îndepărtat al Suediei – o clădire înaltă și-a deschis porțile în septembrie 2021. De la etajul 20, vizitatorii se pot minuna de vastitatea nemărginită a pădurilor și a arhipelagului din apropiere din Marea Baltică. Skellefteå este renumit pentru împrejurimile sale sălbatice și nealterate, pentru spectaculoasele aurore boreale în lunile întunecate de iarnă și pentru lacurile și pădurile pitorești din apropiere. Recent, un nou reper arhitectural a fost deschis și în Skellefteå.

Reciclarea este la modă

În același timp, arhitecții și municipalitatea Skellefteå dau un exemplu la Sara Kulturhus, cu durabilitatea scrisă cu litere mari în întreaga clădire. Printre alte aspecte, tehnologiile conectate eficient din punct de vedere energetic joacă un rol major. Aici, în nordul îndepărtat, lumina soarelui este, de asemenea, folosită ca o sursă importantă de energie, cu alte elemente, cum ar fi pompele de încălzire eficiente și bateriile, asigurând că energia este gestionată cât mai atent posibil. Interiorul centrului este, de asemenea, ecologic. Multe piese de mobilier vechi au fost restaurate și țesături și materiale vechi au fost refolosite pentru accesorii, și chiar și unele candelabre vechi au primit o nouă viață la Sara Kulturhus.

Un amestec de modern și tradițional

Sara Kulturhus – numită după autoarea suedeză Sara Lidman care a crescut aici – are acum un impact de durată asupra orizontului orașului. Măsurând 80 de metri înălțime, structura de 20 de etaje este una dintre cele mai înalte clădiri din lemn din lume. Centrul găzduiește un teatru, muzeu, galerie de artă, biblioteca orașului și un hotel modern cu 205 camere, un centru spa și restaurante. Lemnul folosit la construcția clădirii provine din pădurile locale și a fost prelucrat în module de construcție în Bygdsiljum, la doar 60 de kilometri de Skellefteå. Cu această clădire, White Arkitekter – căruia i s-a atribuit contractul pentru proiect în urma unui concurs internațional – se leagă de tradiția îndelungată a construcțiilor din lemn văzută în regiune.

Partenerul potrivit

Compania de construcții HENT, care a fost responsabilă cu gestionarea proiectului la centrul cultural, s-a bazat pe sprijinul experților Geberit în ceea ce privește instalațiile sanitare. Geberit a contribuit la această clădire ecologică cu o gamă largă de produse precum sistemul de drenare Supertube, sistemele de conducte Mepla, cadrele de instalare Duofix și cu produse ceramice din seria Ifö, produse la uzina Geberit din Bromölla în Suedia. În mod repetat, Geberit se dovedește a fi partenerul potrivit pentru proiecte durabile în sectorul arhitecturii.

Date

Geberit know-how

Geerit Know-How

Galerie de imagini

ÎNSCRIEȚI-VĂ LA EVIEWNEWSLETTERUL GEBERIT PENTRU ARHITECȚI

colaj de imagini (@Geberit)

În întreaga lume, produsele și soluțiile Geberit sunt utilizate în clădiri de toate tipurile. Pe această pagină veți găsi o selecție a celor mai interesante obiecte.

Periodic, “eView“, newsletterul Geberit, abordează un subiect actual din industria construcțiilor. Pe lângă exemple spectaculoase de proiecte, “eView“ oferă interviuri cu arhitecți, experți în construcții și proiectanți, precum și informații suplimentare din domeniu.